fbpx

“POEZIJA KOJA ZIJA” – radionica pisanja poezije u vranjskoj Gimnaziji

U Svečanoj sali Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju, 14.12.2022. sa početkom u 10h održaće se radionica pisanja poezije namenjena srednjoškolcima pod nazivom “Poezija koja zija”, u organizaciji NVO “Viridi” i našeg portala Čaršija. Radionicu će voditi Dragan Protić Prota, osnivač Škarta.

Prota, Škart/2 (Dragan Protić)
arhitekta poezije

… i onda, zajedno sa školskim drugom Žoletom, osniva grupu Škart 1990. godine u Beogradu. Od tada, radeći sve drugo osim onoga „šta treba i kako treba“, oni već 30 godina kroz stalni međusobni sukob, uz mnogobrojne saradnice i saradnike, krše i ruše pravila poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, izdavaštva, performansa, muzike, filma, alternativne edukacije i koječega.
Svoja predavanja, akcije, radove, koncerte i radionice Škart izvodi širom Evrope, Amerike i Azije. Retrospektivne izložbe održane su u Rijeci/Hrv (2009), Londonu/Eng (2010), Beogradu/Srb (2012) i Nagoji/Jap (2013). Škart je 2010. godine predstavio akciju KLACKALIŠTE – poligon neravnoteže na Bijenalu Arhitekture u Veneciji.
Monografija o Škartu – Building Human Helations Hhrogh Art, u izdanju Onomatopee, Ajnhofen, Netherlands  – objavljena ove godine, upravo je dobila VOLUMES independent publishing award, Zurich.
———————————–
Škart-škola objedinjuje različita međunarodna iskustva grupe Škart: ukrštanjem sub-kulturnih, umetničkih i pedagoških formi stvara nepraktičnu školu nove prakse i hrabrih iskoraka u javni prostor.

POEZIJA KOJA ZIJA zavrteće grupu vranjskih srednjoškolaca u vrtlog automatske poezije i atentata kolektivne scenske gerile. A hajduci?  

Pozivamo sve zainteresovane srednjoškolce sa teritorije grada Vranja da se prijave za učešće na radionici porukom na instagram profilu @viridi_org.

Autor: Čaršija

Slične vesti