fbpx

,,Pod kamenim nebom”, Milutin Veljković sam u pećini 463 dana

Milutin Veljković (34) se u junu 1969. godine obratio redakciji ,,Večernje novosti” sa malo čudnim zahtevom. Naime, on je imao molbu za njih, a to je da list bude pokrovitelj i organizator obaranja svetskog rekorda za samovanje pod zemljom. Do tog trenutka je svetski rekord samovanja pod zemljom držao Francuz Anri Fiout, sa 109 dana provedenih pod zemljom.

Milutinu su obezbeđeni lekovi, hrana i druga tehnička podrška koja mu je omogućavala život pod zemljom. Imao je šporet, gas-bocu, instrumente za merenje temperature i vlage, ali i krajnje neuslovni ,,dom”. Tokom svog života pod zemljom i istraživanja, Milutin je uspeo da pronađe ljudsku vilicu, koplje, kao i veliki broj životinjskih kostiju.

Milutin Veljković je u svom izazovu uspeo, a postao je čuven po tome što je pod zemljom proveo čak 463 dana. Bio je bukvalno zazidan u Samar pećini, ispitivajući je, živeći u njoj, a za sve to vreme je sa svojim selom održavao radio vezu, napajajući se strujom iz agregata. Hranio se konzerviranom hranom i dvopecima.

POD KAMENIM NEBOM - Milutin Veljkovic: knjiga | KorisnaKnjiga.com

O svom životu u pećini, Milutin je kasnije izdao i knjigu pod nazivom ,,Pod kamenim nebom”.

spl - POD KAMENIM NEBOM - Milutin Veljkovic - Kupindo.com (19915689)

Slične vesti