fbpx

Plesna grupa ,,FENIX” diže Vranje iz pepela

,,U plesu vidim neku vrstu relaksacije i uživanja” – Marija Sotirović

Vranje je grad koji u sebi nosi neku čar i svojevrsnu kulturu koja ga u stopu prati, te ga krasi i ritam savremene ,,ples kulture”.

Ono što ,,drma” naše tlo jeste plesni klub ,,Fenix” iz Vranja, o kojem malo naših sugrađana zna da uopšte i postoji.

Plesni klub ,,Fenix” postoji već nekoliko godina, iako nedovoljno medijski promovisan, on niže brojne uspehe i nagrade. Imali su brojne nastupe, od kojih je poslednji bio na ,,Muzičkom vremeplovu” 6. juna u sali Doma vojske.

Već par dana kasnije, 10. juna, osvojili su pehar i 3. mesto na međunarodnom takmičenju u Jagodini gde se takmiče i najpoznatije plesne grupe iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije,  što je za njih bio dosta veliki uspeh

,,Fenix” je prošle godine osvojio 2. mesto, a pre dve godine je bio i državni prvak i imale su automatski plasman za Evropsko i Svetsko prvenstvo, gde su zbog nedostatka finansijskih sredstava odustale od daljeg takmičenja.

Trenutno sigurna mesta na kojima se takmiče jesu Jagodina, Vrnjačka banja, Novi Sad, te pored toga učestvuju na takmičenjima u Beogradu, Nišu i Skoplju.

Treninzi se održavaju svakog vikenda u sali OKCE, gde se rade razne vrste plesova ali najviše se fokusiraju na hip hop i disco dance.

Novi članovi su uvek dobrodošli, te ako se neko prepozna u našem ritmu i samim tim je zainteresovan, može se priključiti plesnoj grupi već od septembra kada se i vrši upis novih polaznika.

Kako bi nam bolje približila tehnike, taktike i koerografije plesa, pitali smo Mariju Sotirović, koja je u grupi Lollipop iz plesnog kluba ,, Fenix”, da nam kaže nešto više o sebi i svojoj plesnog grupi.

​,,Plesom se bavim od kad poznajem sebe, ali konkretno u u Fenixu treniram četiri godine. Ove godine smo osvojili 3. mesto na internacionalnom takmičenju u Jagodini, prošle godine smo osvojili 2. mesto na državnom prvenstvu, a pre dve godine smo bili prvi. Svakog vikenda vežbamo odrđene koreografije, a kada dođe vreme da se konkretno spremamo za takmičenje sve uklopimo i detaljnije sređujemo korake. U plesu vidim neku vrstu relaksacije i uživanja. Na taj način zaboravim na neke probleme i skrenem misli na kratko i zbog toga preporučujem da svi barem pokušaju. Veoma malo nastupamo u našem gradu,  samo iz tog razloga jer retko ko zna za nas, ali i pored toga mi nastavljamo da se bavimo time što volimo i što nas ispunjava. Ovde u Vranju postoji više od 5 grupa koje su određene po uzrastima dece. U najmlađu grupu spadaju  deca od 3 do 8  dok u najstariju deca od 15 do 18 godina.”

Nadamo se da će naši sugrađani obratiti malo više pažnje na ove talentovane devojke.

Slične vesti