fbpx

Piletina na kineski način

Kineska kuhinja predstavlja mešavinu ukusa, kiselo-slatkih, slatko-ljutih soseva, šarenilo boja, povrće u kombinaciji sa voćem i mesom, minimalno kuvanje, a ukus više nego zanimljiv. Zato ja uživam u njihovoj kuhiniu, a verijem da ćete i Vi.

Kod nas, u Vranju, nemamo kineske restorane, pa Vam je na raspolaganju jedan recept koji se priprema brzo i lako, a sastojke možemo kupiti u svakoj prodavnici i na pijaci.

 

Sastojci koji su potrebni:

– 500gr pilećeg belog mesa,
– 3 paprike (zelena, crvena i žuta),
– pola ljute papričice,
– 2 šargarepe,
– 400gr šampinjona,
– 2 crvena luka,
– 3-4 čena belog luka,
– kašika meda,
– 2 kašike ulja,
– 250gr pirinča,
– soja sos, biber, so.

Priprema:

Najpre ćemo piletinu iseckati na kockice, preliti medom i soja sosom. Mariniranu piletinu ostaviti da odstoji minimum pola sata.  Za to vreme iseckati povrće na štapiće i staviti pirinač da se kuva. Pri kraju kuvanja pirinča dodati malo soli i soja sos.

Prelazimo na prženje. Staviti 2 kašike ulja da se zagreje i ispržiti mariniranu piletinu. Za prženje piletine nam je potrebno oko 7 minuta. Skloniti piletinu sa vatre, potom staviti šampinjone koje pržimo dok ne ispari voda. Dodati crveni luk koji ćemo karamelizovati tako što ćemo u toku prženja dodati malo meda i žutog šećera. Zatim ubaciti ostalo povrće, dodati malo bibera, soli i kratko propržiti. Povrće treba malo da omekša ali da ipak zadrži svoju hrskavost. Na samom kraju sjediniti povrće i piletinu.

I.S.

Slične vesti