fbpx

Peta škola prva u Srbiji posetila Kancelariju za IT i eUpravu

Đaci OŠ „Svetozar Marković“ iz Vranja posetili su u utorak 11. juna Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu u Beogradu.

Ovo je prva škola u Srbiji koja je dobila poziv za ovakvu posetu, potvrdila je za portal Čaršija direktorka ove obrazovne ustanove Tijana Đokić.

Grupa od 45 đaka, od trećeg do osmog razreda, među kojima su i nagrađeni učenici na mnogobrojnim republičkim takmičenjima iz nauke i tehnologije, imali su priliku da posete i Državni data centar, da se upoznaju sa programiranjem i razvojem aplikacija, informacionom bezbednošću i instalaciji.

Direktorka OŠ Svetozar Marković Tijana Đokić, kaže da su tokom posete, učenici crtali, odnosno opisali kroz IT tehnologiju, kako vide Srbiju za 20-30 godina.

„Njihovi radovi biće ugrađeni u kamen temeljac Data centra koji će biti izgrađen u Kragujevcu”, rekla je Đokićeva u izjavi za Čaršiju.

Tokom posete, direktor Kancelarije, doc. dr Mihailo Jovanović, održao je čas informatike i upoznao je đake sa poslovima koje obavlja Kancelarija.

„Svedoci smo četvrte industrijske revolucije i svesni smo šanse da sa njom možemo da nadoknadimo zaostalo i uhvatimo korak sa razvijenim zemljama. Ova tehnološka revolucija fundamentalno menja naše živote, naš način razmišljanja, ona je neminovna i nezaustavljiva. Kao društvo, ali i kao odgovorna javna uprava koja je u službi svojih građana ovu priliku ne možemo da propustimo. Drago mi je što sam danas na kratko postao profesor informatike i pokušao da im na zanimljiv način približim sve ono čime se Kancelarija za IT i eUpravu bavi od svog osnivanja. Koliko su oni danas naučili od nas, mogu sa sigurnošću da kažem da smo i mi podjednako naučili. Važno je da svet gledamo njihovim očima, da se razvijamo u pravcu koji će oni nastaviti da prate i dalje grade“, rekao je Jovanović.

Osnovna škola „Svetozar Marković“ iz Vranja posvećena je korišćenju savremenih tehnologija u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Ekipa učenika osmog razreda koju čine Mateja Janjić, Petar Mitić i Ivan Veličković osvojili su prvo mesto u takmičenju „Bitka za znanje“.

Bogdan Stefanović, učenik osmog razreda, državni je prvak iz istorije i treći je u Srbiji iz Srpskog jezika, a Lazar Kostić, učenik sedmog razreda osvojio je prvu nagradu na nedavnom republičkom takmičenju iz Tehnike i tehnologije, dok je učenica petog razreda LJiljana Anđelković osvojila drugu nagradu.

„Naša škola, kao jedna od škola obuhvaćena projektom „2000 digitalnih učionica“, nastavu realizuje uz korišćenje digitalnih udžbenika i digitalnih obrazovnih sadržaja i nalazi se na listi 500 škola koje će u školskoj 2019/2020 godini nastavu izvoditi u digitalnim kabinetima. Uvođenjem savremenih tehnologija đaci svakako jesu više motivisani na časovima, znanje se bolje prenosi, uče se timskom duhu i kreativnosti. Jednostavno, učenje je postalo zabavno i lakše“ , istakla je direktorka vranjske škole Tijana Đokić.

Poseta đaka realizovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

J.R.

Slične vesti