fbpx

Pariški Fashion Week – moda, nauka ili revolucija?

Juče se na Fashion Week-u u Parizu desilo nešto što će možda zauvek promeniti tok napretka modne industrije.

Bela Hadid zatvarala je Coperni Spring 2023 kolekciju na ne tako tradicionalan način. Izašla je na modnu pistu prekrivena minimumom tkanine, a haljina koju je to veče iznela, sprejevima je ‘naslikana’ na njoj – tu, na licu mesta. Ovu tehniku je razvila kompanija Fabrican koju ju je uvežbavala 6 meseci. Metod radi na principu zgušnjavanja pamučnih i sintetskih vlakana, koji su prvobitno postojani u sprejevima u tečnom obliku, u vidu polimernih rastvora koji isparavaju pri dodiru sa kožom. Ovaj hemijski proces omogućava da boja praktično postane materijal.

Izvor: vogue.com

Inspiracija za ovaj izgled bila je Shalom Harlow koja je nosila belu haljinu ukrašavanu sprejevima na Alexander McQueen-ovoj reviji 1999. godine. Ovaj momenat predstavlja ključni događaj u modnoj industriji jer spaja nauku i modu i mnogi modni kritičari smatraju da svedočimo početku nove ere. Razvijanjem ovih tehnika upoznajemo eco-friendly materijale, bolje razumemo koncept odeće i ulogu sintetskih materijala. Samim tim teži se ka tome da se proizvode odevni predmeti koji su pogodniji za nas i našu zivotnu sredinu.

Izvor: dazeddigital.com

Bilo da vas više interesuju naučna dostignuća, ili ste pak  uživalac mode, morate priznati da je ovo jedan veliki korak za čitavo čovečanstvo.

Autor: Teodora Đorđević

Slične vesti