Selo i priroda su idealno mesto kada su neizdržive vrućine u pitanju. Okupi se veliki broj ljudi, porodica, pa je hrana koja se sprema u ogromnim količinama. Mi najradije biramo spremanje u kotliću. Ovo je jelo koje će ljubitelji mesa obožavati. Divljač je jako specifična vrsta mesa, a kada koristimo srnu moramo znati da je to jako posno meso koje zahteva dodatnu masnoću.
Potrebni sastojci:
– 3 kg srnetine,
– 1 komad papka,
– 600 gr crnog luka,
– 500 gr paradajza (tomatino),
– 200 gr vrganja,
– 2 dl belog vina,
– so, vegeta, slatka i ljuta aleva paprika, biber, lovorov list.
Priprema:
- Srnetinu i papak iseći na kockice. Oprati i ocediti meso.
- Crni luk samleti, pa meso pomešati sa lukom i staviti na vatru.
- Mešati dok meso ne pobeli, i naliti vodu da prelije površinu mesa.
- Kuvati 3-4 sata, dolivati vodu po potrebi i dodati so i vegetu.
- Kada se sve lepo ukrčka dodati i krupno iseckane pečurke.
- U posebnoj posudi pomešati tomatino sa alevom paprikom, pa ubaciti pri kraju kuvanja u kotlić. Treba voditi računa da ne zagori (zbog aleve paprike).
- Dodati biber i lovorov list po ukusu.
- Pri samom kraju sipati belo vino i kuvati dok alkohol ne ispari.
Savet:
1.Ukoliko ne volite srnetinu, možete koristiti divlju svinju, samo što tada ne treba da ubacujete papak jer je divlja svinja masno meso za razliku od srne.
2.Dobra je i kombinacija divlje svinje i srne, ukoliko su Vam dostupne obe vrste mesa. Tada meso ide u razmeri 1:3, gde većinski dominira srna.
3.Kao prilog uz gulaš najbolje idu kuvane makarone.
I.S.