Paprikaš od divljači

Selo i priroda su idealno mesto kada su neizdržive vrućine u pitanju. Okupi se veliki broj ljudi, porodica, pa je hrana koja se sprema u ogromnim količinama. Mi najradije biramo spremanje u kotliću. Ovo je jelo koje će ljubitelji mesa obožavati. Divljač je jako specifična vrsta mesa, a kada koristimo srnu moramo znati da je to jako posno meso koje zahteva dodatnu masnoću.

Potrebni sastojci:
– 3 kg srnetine,
– 1 komad papka,
– 600 gr crnog luka,
– 500 gr paradajza (tomatino),
– 200 gr vrganja,
– 2 dl belog vina,
– so, vegeta, slatka i ljuta aleva paprika, biber, lovorov list.

Priprema:

  1. Srnetinu i papak iseći na kockice. Oprati i ocediti meso.
  2. Crni luk samleti, pa meso pomešati sa lukom i staviti na vatru.
  3. Mešati dok meso ne pobeli, i naliti vodu da prelije površinu mesa.
  4. Kuvati 3-4 sata, dolivati vodu po potrebi i dodati so i vegetu.
  5. Kada se sve lepo ukrčka dodati i krupno iseckane pečurke.
  6. U posebnoj posudi pomešati tomatino sa alevom paprikom, pa ubaciti pri kraju kuvanja u kotlić. Treba voditi računa da ne zagori (zbog aleve paprike).
  7. Dodati biber i lovorov list po ukusu.
  8. Pri samom kraju sipati belo vino i kuvati dok alkohol ne ispari.

Savet:

1.Ukoliko ne volite srnetinu, možete koristiti divlju svinju, samo što tada ne treba da ubacujete papak jer je divlja svinja masno meso za razliku od srne.

2.Dobra je i kombinacija divlje svinje i srne, ukoliko su Vam dostupne obe vrste mesa. Tada meso ide u razmeri 1:3, gde većinski dominira srna.

3.Kao prilog uz gulaš najbolje idu kuvane makarone.

I.S.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.