fbpx

Ovo su đaci generacije srednjih škola u Vranju

Milica Stanojković, Jovana Ljubić, Lazar Golubović, Ivana Tasić, Jefimija Najdić i Aleksandra Pavlović, proglašeni su za najuspešnije u Ekonomsko-trgovnskoj školi, Poljoprivredno-veterinarskoj „Stevan Sinđelić“, Medicinskoj školi „Dr Izabel Emsli Haton“, Hemijsko-tehnološkoj, Gimnaziji „Bora Stanković“ i Tehničkoj školi.

Milica Stanojković, proglašena je za đaka generacije u Ekonomsko-trgovinskoj školi, smer finansijski-administrator.

Planira da upiše andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, jer, ističe, voli rad sa ljudima.

Milica Stanojković (Foto Čaršija)

Tokom školovanja, učestvovala je na takmičenju Književna olimpijada, na kome je najveći uspeh postigla ove godine kada je ovojila drugo mesto na republičkom takmičenju.

„To što sam proglašena za đaka generacije pokazuje da je bilo vredno sve što sam radila tokom četiri godine školovanja. Od prve godine radila sam u kontinuitetu, i to se na kraju isplatilo“, kaže Milica, koja u slobodno vreme čita knjige, piše poeziju i fotografiše.

Jovana Ljubić, izabrana je za đaka generacije u Poljoprivredno-veterinarskoj školi „Stevan Sinđelić“ sa smera veterinarski tehničar.

Jovana Ljubić (Foto Čaršija)

Donekle je, kako kaže, očekivala ovo najveće priznanje na kraju srednjoškolskog obrazovanja.

„Uvek sam bila odlična učenica i osvajala sam brojne nagrade na različitim takmičenjima, na literarnim konkursima, na takmičenjima iz veronauke, kao i veliki broj nagrada na takmičenju iz streljaštva, a najveći uspeh mi je osvojeno drugo mesta na republičkom iz streljaštva. Drago mi je jer je moj rad na kraju nagrađen“, kaže Jovana koja želi da upiše Kriminalističko-policijski univerzitet u Beogradu.

U slobodno vreme, dodaje, voli da čita knjige, da trenira streljaštvo, kao i da se rekreativno bavi sportom (teretana, trčanje).

Lazar Golubović, farmaceutski tehničar, proglašen je za đaka generacije u Medicinskoj školi „Dr Izabel Emsli Haton“.

Lazar Golubović (Foto Čaršija)

On kaže da je „znao da postoji mogućnost da bude proglašen za najuspešnijeg učenika jer je od prve godine počeo da učestvuje na takmičenju iz matematike“.

„Zanimaju me više prirodne nauke. Osvajao sam tri puta prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike. Dosta sam radio od prve godine i samo je rad doveo do ovoga. Bilo je tu i malo sreće, ali mnogo više znanja“, kaže Lazar koji sprema biologiju i hemiju za upis na niški Medicinski fakultet.

Lazar ima neverovatan dar za crtanje portreta grafitnom olovkom, svira gitaru, voli da čita i sakuplja stripove, aktivno trenira stoni tenis.

Ivana Tasić, proglašena je za najboljeg maturanta u Hemijsko-tehnološkoj školi, sa smera tehničar za zaštitu životne sredine.

Ona kaže da je proglašenje na maturskoj večeri bilo lepo iskustvo, emotivno i uzbudljivo.

„Potajno sam to očekivala jer sam postigla značajne uspehe tokom školovanja, bila sam vukovac, ali ipak nisam bila sigurna do samog kraja“, kaže Ivana.

Ivana Tasić (Foto Čaršija)

Učestvovala je na republičkom takmičenju iz hemije, iz recitovanja, osvajala je nagrade na Eko kvizovima, i na takmičenju u okviru projekta nacionalnog preduzetništva gde je sa svojom ekipom osvojila drugo mesto.

„Bila sam angažovana, želela sam da postignem uspeh koji sam imala i u osnovnoj školi gde sam takođe bila vukovac. Ostala mi je radna navika, vredno sam radila i ovo je potvrda za moj založeni trud za sve ove godine“, ističe Ivana koja planira da upiše srbistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Voli, dodaje, da čita i da piše, te se opredelila da se time bavi u budućnosti.

Jefimija Najdić, kao najbolja u Gimnaziji „Bora Stanković“ planira da upiše Računarski fakultet RAF u Beogradu.

„Naravno da mi je drago zbog nagrade, ali nikada se nisam takmičila sa ciljem da na kraju budem đak generacije. Jednostavno, volim da se takmičim, to je za mene izazov, mogućnost da odmerim svoje znanje sa svojim vršnjacima i podstrek da se nadograđujem i napredujem koliko je to u mojoj mogućnosti“, kaže Jefimija za Čaršiju.

Jefimija Najdić (Foto Čaršija)

Zbog toga su, dodaje, njena takmičenja širokog spektra, interesuje je veliki broj stvari, pa joj nije teško da se sprema za njih.

Osvajanje nagrada i plasmani na naredni nivo takmičenja, za nju su, kako kaže, neki putokaz da uvek može više i bolje.

„Tokom ovog četvorogodišnjeg perioda, takmičila sam se iz srpskog jezika i književnosti, biologije, hemije, ali i na nekim međunarodnim takmičenjima kao što je takmičenje Mladih eko reportera, Hippo iz engleskog jezika. Učestvovala sam i na mnogim literarnim konkursima, a u poslednje dve godine odlične rezultate postigla sam i na informatičkom takmičenju Računarskog fakulteta u Beogradu i Društva matematičara Srbije. Naravno tu su i takmičenja iz košarke koja su mi posebno draga, jer sam se ovim sportom dugo bavila i kao kapiten predvodila školski tim gde sam zajedno sa svojim saigračicama postizala zapažene rezultate“, ističe Jefimija.

Aleksandra Pavlović, đak je generacije u Tehničkoj školi, sa smera tehničar drumskog saobraćaja.

Aleksandra Pavlović (Foto Čaršija)

Kaže da je veliki uspeh biti proglašen za najboljeg, i to baš sa ovog saobraćajnog smera, s obzirom na to da i na ostalim smerovima ima dosta dobrih učenika.

„Prošle i ove godine učestvovala sam na republičkom takmičenju saobraćajnih škola i ove godine postigla sam najbolji uspeh osvojivši prvo mesto u pojedinačnoj kategoriji, a treće u grupnoj. Smatram da je to ozbiljan nivo takmičenja i to nije samo moj uspeh, već i uspeh škole“, kaže Aleksandra koja planira da upiše Elektronski fakultet u Nišu ili Fakultet tehničkih nauka – saobraćajni odsek u Novom Sadu.

Aleksandra se deset godina bavi folklorom, trenirala je godinu dana mešovite borilačke veštine, bila je volonter Crvenog krsta, a bavi se i glumom, član je dramske grupe „Optimisti“ i glumila je u vranjskoj predstavi „Dr“.

J. Ristić

Slične vesti