fbpx

Otvoreni su konkursi za prijem kandidata u vojne škole

Vranje/Beograd

Otvoreni su konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnonedicinske akadameije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu. Konkursi će biti otvoreni do 15. marta ove godine.

Bojan Zrnić, načelnik Vojbe akademije general-major, je posetio kadete druge godine 143. klase Vojne akademije na obuci u zimskim uslovima koja se izvodi na Kopaoniku. Prilikom posete je izjavio kako je odziv za upis u vojne škole i više nego zadovoljavajući.

Na Kopaoniku, u centru za obuku u zimskim uslovima, sa kadetima druge godine sprovodimo obuku u taktičkim radnjama u zimskim uslovima.

Posle višegodišnje pauze inovirali smosadržaje za biatlon i za nordijsko trčanje, a sledeće godine dodatno ćemo inovirati sadržaje za obuku sa turno skijama.

Želimo da obuku učinimo što realističnijom stvarnom izvođenju dejstava u zimskim uslovima i da je učinimo atraktivnom za naše kadete, s obzirom na to da je to njihovo ekskluzivno pravo, kao i da ovakvu vrstu obukene mogu da dobiju ni na jednom drugom mestu – istakao je general Zrnić.

General Zrnić nas podseća i to da će Vojna akademija ove godine upisati 177 kadeta iz civilstva i naglašava nam da je to škola za odabrane, za one kojima su čast, znanje i zemlja u kojoj žive među visoko rangiranim prioritetima.

Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisaće 25 kadeta na studije medicine, dok će Vojna gimnazija upisati 105 dečaka i devojčica u prvi razred, 15 učenika u drugi razred i 10 učenika u treći razred.

Srednja stručna vojna škola će izvršiti prijem 50 učenika oba pola iz građanstva.

Osnovni razlozi zbog kojih je interesovanje mladih za upis u vojne škole veliko jesu vrhunsko obrazovanje i odlični uslovi školovanja, besplatan smeštaj i ishrana u internatima, celokupna nastavna literatura i korišćenje savremenih kapaciteta za vannastavne aktivnosti.

Pored svega navedenog, postoji i mogućnost učešća u brojnim naučnim, kulturnim i sportskim sekcijama i takmičenjima za sve kadete i učenike. Takođe, korišćenje najsavremenijih sportskih kapaciteta (streljane, teretane, zatvorenog bazena, atletske dvorane, fitnes centra, terena za fudbal/košarku/odbojku) i mnogih drugih pogodnosti koje nude vojne škole.

Polaznici dobijaju siguran posao, po završetku vojnih škola, u okruženju koje omogućava uspešan profesionalni razvoj i stalno stručno i karijerno usavršavanje.

Počela je i akcija ,,Otvorena vrata” u kojoj učenici i roditelji mogu posetiti vojne škole svake subote, sve do završetka konkursa, u periodu od 11 do 13 časova.

Sve informacije o uslovima konkursa za prijem u vojne škole mogu se naći u magazinu ,,Odbrana” i na veb sajtovima vojnih škola i Ministarstva odbrane.

Slične vesti