fbpx

Otvorene nove prostorije Zavičajnog odeljenja biblioteke

Nove prostorije Zavičajnog odeljenja Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, svečano su otvorene u četvrtak, u okviru obeležavanja 140 godina od osnivanja ove ustanove.

Foto Čaršiija

Prema rečima direktora biblioteke Zorana Najdića, Zavičajno odeljenje raspolaže specifičnom zbirkom od oko 3.000 naslova u kome kao autori preovladavaju Borisav Stanković, Jovan Hadživasiljević, Milan Vlajinc, Đorđe Ristić i Momčilo Zlatanović.

„Zavičajno odeljenje poseduje bogat fond originalnih dokumenata, retkih knjiga, slika, rukopisa iz najranijeg perioda kulture na jugu Srbije, koje u skladu sa modernim trendovima imamo nameru da digitalizujemo“, rekao je Najdić.

Foto Čaršija

Bibliotekarka Zavičajnog odeljenja Mirjana Tomašević, podsetila je da je čitaonica vranjske biblioteke formirana 1879. godine, samo jednu godinu nakon oslobođenja od Turaka“.

„Sa radošću obeležavamo 140 godina postojanja biblioteke, a akcenat nam je na afirmisanju Zavičajnog odeljenja kroz preseljenje u novu renoviranu prostoriju. Zavičajno odeljenje je veoma staro, postoji preko 45 godina. Svake godine obeležavaju se mnoge manifestacija i sve se ovde reflektuje, dolazi u naše odeljenje i to je na neki način slika Vranja. Jer, sve biblioteke liče jedna na drugu, ali se razlikuju po zavičajnim fondovima, po zbirkama“, dodala je Tomaševićeva.

Mirjana Tomašević (Foto Čaršija)

Ona je istakla značaj podrške Ministarstva kulture i informisanja za opremanja ovog odeljenja u iznosu od 600.000 dinara.

U Zavičajnom odeljenju nalaze se knjige zavičajnih pisaca, velikana Vranja, znamenitih Vranjanaca, pesnika, kao i monografije sela iz okoline grada Vranja, radovi raznih stručnjaka, istraživača.

Foto Čaršija

Bibliotekarka Sanja Bundalo, rekla je da „o značaju zavičajnih fondova i za biblioteku, kao i za grad ne treba previše govoriti“.

„Dovoljno je reći da ovaj fond najtačnije i najbolje oslikava kulturni i duhovni život jedne sredine. Daje lični pečat i element različitosti jedne biblioteke od drugih“, zaključila je Bundalo.

Foto Čaršija

J. Ristić

Slične vesti