fbpx

Otvoren Savremeni kutak u Gimnaziji

Povodom „Nedelje škole“ koja se obeležava u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju, u utorak je otvoren Savremeni kutak, učionica koja će služiti kao inovativni centar, gde će učenici raditi na istraživanju i osmišljavanju inovacija.

Udruženje „Naš svet, naša pravila“ koje postoji u okviru škole, apliciralo je projektom „Savremeni kutak“, putem programa ,,Odgovorno u zajednici” koji sprovodi Vojvođanska banka, i time osvojili drugo mesto i 30 računara.

Aleksandar Đorđević, profesor likovne kulture je inicijator ,,Savremenog kutka”, gde, kako kaže, „nastava, odnosno učenje može da funkcioniše kao ljudsko telo“.

Ovo je tek jedna baza za dalji rad. Učenici će iz svih 19 predmeta koji su ispisani na zidu moći da istražuju, najpre na nekim papirima, a kasnije možda na malim tablicama. Ovo je učionica u kojoj će se znanje tražiti, neka interakcija između računara i klasičnog pisanja, crtanja“, kaže Đorđević.

Foto: J. Ristić

Gordana Nikolić, profesorka biologije i eko-koordinator, ističe da su „učenici zajedno sa profesorima organizovali Savremeni kutak čiji je cilj unapređivanje obrazovanja i vaspitanja“.  „Osmišljen je tako da svaki predmet ima svoju obrazovnu zonu, a sve s ciljem da se lakše odradi korelacija među predmetima. Realizacijom ovog kutka jačamo znanje i veštine kod učenika. Cilj je stvaranje podsticajne sredine za osmišljavanje novih ideja, kao i realizacija digitalnog marketnga za učeničko preduzetništvo. Interesovanje među učenicima za ovaj kutak je ogromno jer je internet danas moćan izvor saznanja i to je još jedan veliki dodatak u ostvarivanju nastave i učenja“, kaže profesorka Nikolić.

Suzana Mišić Stanković, direktorka škole, kaže da je „Savremeni kutak“ projekat koji je realizovan zahvaljujući idejama, inovacijama i kreativnosti profesora i učenika. „Ovde neće biti udžbenika, učenici će sami dolaziti do informacija. Ova učionica je nešto novo po pitanju nastave i mislim da će učenici moći da pronađu sebe, u pogledu istraživanja i ostvarivanja dobrih rezultata“, ističe Mišić Stanković.

Slične vesti