fbpx

Osvajač brojnih nagrada i turnira, licencirani trener i šampion u bilijaru – Dejan Stanković iz kluba ,,Power Shot”

Čaršija: Koliko dugo igraš bilijar i zašto baš ovaj sport?
Dejan: Bilijar igram već trideset godina, otkad je došao u Vranje. Još kad sam bio klinac, tada sam ga zavoleo i evo, i dan danas, igram ga još uvek.

Čaršija: Važiš za jednog od najboljih igrača u Srbiji. Šta to za tebe znači?
Dejan: Za mene znači puno jer me je Biliar Asocijacija stavila u top 10, bez obzira što dve godine nisam igrao državna prvenstva, ali znači puno jer sam uložio mnogo truda i treninga da bih došao dotle.

Čaršija: Kakva je organizacija kada je organizacija turnira u pitanju? Kako to funkcioniše na nivou države ili grada, a kako van granica?
Dejan: Po pitanju organizacije turnira u našoj zemlji, Bilijar Asocijacija Srbije organizuje Državna prvenstva gde obuhvata 6-7 turnira godišnje, a onda se organizuje završni Masters. Tako se uglavnom organizuje i u susednim državama i u Evropi. Od državnih prvenstava postoje juniorsko prvenstvo, prvenstvo za žene, seniorsko i prvenstvo za veterane. Postoje i individualni turniri koji organizuju klubovi,

Čaršija: Postoje više vrsta bilijara, možete li da nam približite razliku između onog koji gledamo na sportskim kanalima i onog koji je zastupljen kod nas?
Dejan: Postoje više vrsta bilijara, kod nas se igra American pool bilijar, zastupljen je i Snooker kao i na televizijskim kanalima, iz razloga jer je to engleska igra, ali na nekim kanalima se emituju i naša takmičenja. Bilijar Asocijacija Srbije se izborila, da se bilijar koji mi igramo se može emitovati i na sportskom kanalu Sportklub 4., gde se prenose sva državna takmičenja i takmičenja u organizaciji Bilijar Asocijacije Srbije.

Čaršija: Koja je razlika između American pool i Snooker bilijara?
Dejan: Razlika je ta što se Snooker igra na stolu od 12 fita, igra se sa 22 kugle plus bela, kugle su manje, a što se tiče American pool bilijara, postoje četiri vrste igre devetka, desetka, osmica internacional, i 14 + 1. To je osnovna razlika, naše kugle su veće, drugačiji su štapovi, drugačija su pravila igre, gde za svaku igru postoje različita pravila.

Čaršija: S obzirom na broj godina koliko se bavite bilijarom, učestvovali ste na brojnim takmičenjima, koliko Vama znači učestvovanje i uspesi koje postižete?
Dejan: Znači mi puno jer sam uložio dosta vremena i treninga. Znače mi uspesi i na našoj i na međunarodnoj sceni, jer svaki sportista svojim trudom želi da postigne određen uspeh.

Čaršija: Koliko vremena i novca iziskuje bilijar kao sport?
Dejan: Bilijar, kao i svaki drugi sport zahteva dosta vremena provedenih za bilijarskim stolom, a zahteva i mnogo novca i ulaganja, jer kao i svaki drugi sport, za adekvatnim bavljenjem ovim sportom, potrebna vam je dobra oprema, vrhunska, da bi postizali vrhunske rezultate. Svaka vrhunska oprema je skuplja nego klasična. Pre svega, potrebna je velika ljubav dosta odricanja i dosta vremena.

Čaršija: Da li na nivou države ili grada postoje škole bilijara?
Dejan: Kao i u svakom sportu, i u ovom postoje škole bilijara, gde treinge na državnom nivou drže naši najtrofejniji igrači koji su većinom licencirani treneri, među kojima sam i ja licencirani trener. U našem gradu, ja držim Školu bilijara, tj. Akademiju.

Čaršija: Šta biste poručili mladima?
Dejan: Ovim putem pozivam sve mlade koji su zainteresovani za ovaj sport i žele da se bave ovim sportom da se priključe klubu ,,Power Shot” gde mogu nesmetano da treniraju i takmiče se u ovom predivnom sportu.

Slične vesti