fbpx

Odžačari donose sreću, mit ili stvarnost?

U narodu je odavno već poznat običaj da se uhvatimo za dugme kada ugledamo dimničare. Da li i vi praktikujete ovaj običaj?

Kako kaže verovanje, dimničari, poznatiji kao odžačari, donose sreću. Veruje se da odžačari predstavljaju duše naših predaka koje se pojavljuju u telu stranaca.

Razlog više za takvo verovanje je taj što se smatra da su duše naših predaka pod zemljom, pa su samim tim crne boje. Odžačari imaju tamne uniforne i uvek su isprljani od posla kojim se bave. Ono dugme za koje se hvatamo kada ih ugledamo simboliše magični krug sreće, postaje amajlija.

Biće da je pravi razlog zbog kojeg povezujemo odžačare sa srećom zapravo njihovo zanimanje. Obavljajući svoj posao, čisteći dimnjake, čine da svaki dom ,,prodiše”. Poznato je da čist vazduh donosi pozitivnu energiju, što je povezano i sa srećom.

Pored toga, odžačari pomažu u očuvanju životne sredine. Dimničarska služba obavlja ispitivanje emisije dimnih gasova, pri čemu čuvaju okolinu kada nivo otrovnih materija pređe dozvoljeni nivo. Podaci proteklih godina nam poručuju da ovi majstori doprinose uštedi energenata, zbog čega se posredno čuvaju šune i štiti okolina.

KAKO IZGLEDA RAD NA TERENU JEDNOG ODŽAČARA?

Odžak može da donese probleme domu, jer u njemu svašta može da se zaglavi. Odžačar sa sobom obavezno nosi ogledalce kojim gleda stanje odžaka, kada je na terenu.

Da li je sve u redu sa dimnjakom, znaće po tome vidi li nebo u ogledalu. Ukoliko se nebo ne vidi, potrebno je čišćenje dimnjaka. Tada korišti sajlu sa četkom, koja ima čelične niti, ili štoser.

Vratimo se na verovanje, smatra se da sreća dolazi i onom ko iščupa jednu nit sa četke kojom odžačar čisti, što nije nimalo lak posao, s obzirom da je u pitanju čelična četka.

Prema legendi, davne 1529. godine, dok je jedan odžačar bio na krovu, video je Turke kako se približavaju Beču. Odmah je obavestio vlast i na taj način doprineo da se Beč odbrani od napada Osmanlija. Veruje se da odatle dolazi ideja da odžačari donose sreću.

I poslednje, ali ne i manje važno, ovo je jedan od starijih zanata koji polako izumire. Pitanje glasi: da li je sve manje dimnjaka ili odžačara?

Nemojmo zaboraviti da je ovo jedno od opasnijih zanimanja i vredno je poštovanja. Možda odžačari donose sreću, ali su svakoga dana na korak od nesreće. Nasmejte se kada ih ugledate, uhvatite se za dugme i pozdravite. Budite i vi nekome sreća.

M. P.

Slične vesti