fbpx

Održana XX “Stihija” u Vranju

Jubilarna dvadeseta Stihija održana je 21. aprila na starom, tradicionalnom mestu, kafiću The Riff. Stihiju je ovog puta održala i organizovala omladinska organizacija Viridi zajedno sa našim portalom Čaršija, postavši stalni organizator iste. 

Ispred organizacije Viridi govorila je Selena Kostakiev, zahvalivši se tom prilikom na mogućnosti preuzimanja, kako je navela, “najvećeg kulturnog dogadjaja u Vranju”.

Gosti XX Stihije bili su Lazar Bukumirović i Lenka Nastasić, studenti srpske književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Oni su svoj dosadašnji rad obeležili svojim zbirkama pesama – Udžbenik svakodnevice, Lazara Bukumirovića i Sa druge strane pera, Lenke Nastasić.

S obzirom da se radilo o posebnom izdanju Stihije, organizatori su nastojali da okupe neka već poznata lica, učesnike sa ranijih Stihija, ali i nove, koji do sada nisu imali prilike da prikažu svoj rad.

Stevan Milošević, pesnik i profesor veronauke, izložio je par reči o počecima Stihije i njenom razvoju, kao kulturnom događaju, tokom svih ovih godina postojanja.

“Stihija” je osveženje – za grad, za omladinu željnu dobre pisane reči. Učesnik sam “Stihije” od 2017. godine i ono što mogu da kažem je da me je svojom otvorenošću za novi podmladak potpuno oduševila. Na “Stihiji” je važno biti svoj, ispoljiti svoju kreativnost. Jednom rečju, razmaštati se! A svaki od članova “Stihije” je u tome nenadmašiv. Jedinstven i unikatan, baš kao i njegova poezija – reči su Katarine Antonijević, jedne od prvih učesnica ovog događaja.

Za naš portal govorila je i Teodora Đorđević, “novija” učesnica StihijeJako mi je drago što se u ovako malom gradu kao što je Vranje organizuje nešto što omogućava mladim ljudima da se bave poezijom i da podele svoje mišljenje i emocije sa drugima. “Stihija” je gotovo savršeno osmišljena i sadrži sve što se očekuje od poetskih večeri. Bilo da ste posmatrač ili izlagač, “Stihija”omogućava jedno divno iskustvo.

Veliko zadovoljstvo nam je predstavljao i sam poziv na jubilarnu dvadesetu Stihiju, dok je sam događaj prevazišao sva očekivanja. Vranje je zaista grad sa bogatom kulturom i perspektivnim mladim ljudima. Radujem se daljem radu udruženja mladih Viridi i drago mi je što smo se umrežilirekao je Lazar Bukumirović, jedan od gostiju iz Novog Sada.

Lenka Nastasić, gošća iz Novog Sada, dala je svoje mišljenje o događaju – “Stihija” je za mene bila šlag na torti predivnog dana u Vranju. Bili smo očarani istorijskim znamenitostima koje smo videli, kako se činilo, gotovo na svakom ćošku. Kada je došlo na red samo pesničko veče, oduševio nas je entuzijazam mladih ljudi koji se jasno video na licima svih prisutnih. Ta želja za sopstvenim malim pobedama, u ovom slučaju je oživljavanje poezije uopšte.

Slične vesti