fbpx

Od konstruktora nebodera do modnog dizajnera – Jovana Stojilković

Čaršija: Kao neko ko je završio arhitekturu, gde si pronaša vezu sa modom i kako si počela da se baviš modnim dizajnom?

Jovana: Dizajn i moj fakultet nemaju neke veze, mada je kreativnost neka nit koja ih povezuje. Zapravo, ja sam želela da se preselim u Beograd i krenem u srednju skolu za dizajnere, ali s obzirom da moja porodica živi i radi u Vranju, ostala sam sa njima i pohadjala Gimnaziju. Kad je došlo vreme fakulteta, upisala sam i arhitekturu i gradjevinu i prvog oktobra definitivno odlučila da to bude građevinarstvo, da konstruišem i gradim nebodere  hahahhaha. Svakako ljubav za modom i dizajnom nikada nije prestala, uvek sam svo svoje slobodno vreme posvećivala tome.

Čaršija: Kako je krenula priča da se osmeliš u dizajnu garderobe i šta misliš da li u današnje vreme biti modni dizajner ima perspektivu?

Jovana: Vremenom je strast i čeznja da se iskažem u tom smislu  bila sve veća, te sam spletom okolnosti i sasvim spontano uz podršku porodice i prijatelja koji su znali za to, došla do zaključka da moj san zaslužuje šansu. I da, osmislila sam onda svoju prvu kolekciju pod nazinom ,,Live your dream”, gotovo godinu dana strpljivo radila na tome i onda priredila i prvu reviju.

Ja nekako verujem da ono što se radi sa strašću i velikom ljubavlju ubira plodove. Sve je perspektivno samo trebamo naći način da tako bude. Ja sam na početku i verujem u svoje snove, a vreme ce reći svoje. Moje je samo da budem vredna, dosledna tome što želim  i da stvaram.

Čaršija: Gde nalaziš inspiraciju za kreiranje odeće?

Jovana: Inspiracija dolazi sama po sebi, ponekad i ne znam odakle da počnem, krenem i to nekako dođe samo po sebi. Možda se rodimo sa tim, a ja bih nekako samo da stvaram i radim. Ponekad se dešava da kada pripremim materijale za izradu haljine, imam toliko ideja i varijanti kako bi da izgleda ta ,,jedinstvena” haljina, da mi je pomalo teško da se odlučim koji ću model.

Čaršija: Sigurno pratiš rad mnogih modnih dizajnera kao i njihove kreacije. Reci nam, koga bi izdvojila kao uzora?

Jovana: Naravno da pratm, poznate svetske brendove kao i naše dizajnere. Zaista je dosta jako talentovanih mladih dizajnera i uvek se oduševim kada prepoznam trud i rad kod pojedinih kao i poruku koju šalju svojim stilom. Ne mogu, a da ne pomenem da je meni Chanel sinonim elegancije i jednostavnosti, a Gucci I Dolce&Gabbana sinonim za ekstravaganciju i luksuz.

Čaršija: Tvoja kolekcija se zove ,,Live your dream” , da li zaista misliš da je u današnje vreme lako živeti svoj san?

Jovana: Moj san se zaista ostvario i ja taj doživljaj želim svakome. Kad o nečemu maštate još kao dete i iz srca želite to, a onda ne budete lenji i date sebi i svojim snovima šansu, naravno da će se ostvariti. Svakako da nije lako i ništa ne pada sa neba, ali je Bogom dano. Verujte, radite, stvarajte i radujte se, osetite ushićenje i šaljite pozitivnu energiju, baš onda će san početi da živi i pre nego što ste očekivali.

Čaršija: S obzirom na to da je danas imamo dosta mladih kreatora, koliko ti je bilo teško da se istakneš i da budeš primećena u tom krugu?

Jovana: Trudim se i želim da modeli koje izrađujem budu unikatni i svoji, da odišu elegancijom i da iskažu duboku ženstvenost i lepotu svake žene, a nadam se da u tome i uspevam.

Čaršija: Tvoje kreacije su ponele mnoge poznate dame. Koliko ti znači što su one prihvatile da budu deo tvoje priče?

Jovana: Svakao da mi je značila pozdrška uspešnih i ostvarenih žena, koje su vrlo rado prihvatile poziv I ponele modele, a imaju prilike da nose modele mnogih dizajnera. Meni je najbitnija bila njihova prva reakcija kada su videle haljine kao I njihovo misljenje I dobronamerni saveti.

Čaršija: Da li planiras da u skorije vreme i svojim sugradjanima predstavis tvoje kreacije?

Jovana: Planiram I iskreno jedva cekam, bila bi mi cast I zadovoljstvo. Ipak je toplina naseg malog I lepog grada, istorija I prica deo su moje inspiracije.

Čaršija: Predstavila si svoje kreacije u Moskvi, kakve utiske nosis odatle? Gde planiras da odrzis sledece revije?

Jovana: Nedelja mode u Moskvi je za mene fenomenalno  iskustvo I puna sam utisaka koje sumiram jos uvek s’obzirom das sam se vratila pre par dana. Bila mi cast da budem gost na reviji njihovog poznatog dizajnera Mahmudov Djemala I da vidim na koji nacin oni rade. Bice mi drago da dizajneri iz Moskve posete Srbiju I upoznaju se sa nasim trendovima I radom nasih dizajnera, radicu na tome. Postoje ideje za naredne revije I projekte, verovatno da cu deo kolekcije uskoro prikazati u Londonu.

Čaršija: Koji su tvoji dalji planovi po pitanju modnog dizajna?

Jovana: Trudicu se da ostanem dosledna svojim unikatnim modelima haljina visoke mode koje su rucno doradjene I ukrasene kristalima, biserima, cipkom, sljokicama, perjem. Izradjene sa puno ljubavi I strasti. Svakao dosta je planova I ideja, samo je potrebno malo vremena za realizaciju.

Čaršija: Sta bi porucila mladima koji imaju viziju da jednog dana promovisu svoje kreacije?

Jovana: Da veruju u ono sto rade I sa se vode srcem I intuicijom, da budu svoji I da budu hrabri.

A kako je sve izgledalo na reviji možete pogledati u galeriji:

Slične vesti