fbpx

Obeležena slava Svetog Pantelejmona u Lepčincu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan i slavu velikomučeniku Pantelejmonu. Kao i svake godine, 9. avgusta se obeležava ova slava u crkvama i manastirima širom Srbije.

U manastiru Sveti Pantelejmon kod Vranja, danas je svetu liturgiju služio episkop vranjski vladika Pahomije, gde je nakon rezanja slavskog kolača sa ovogodišnjim kumom Milanom Mitićem iz Vranja, blagosiljao sve ljude u Hristu i poželeo svima dobro zdravlje pre svega.

Sveti Pantelejmon je rođen u uglednoj i bogatoj porodici koja je živela u Nikomidiji, gradu u Maloj Aziji. Njegov otac Evstrogije bio je neznabožac, a majka Evula, hrišćanka. Rano je ostao bez majke, pa brigu o njegovom vaspitanju preuzima otac. Pantelejmon je bio neobično lep, dobar, sjajan učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, a iznad svega milostiva i dobra srca.

Ime Pantelejmon, koje znači: svemilostivi, zaista mu je u potpunosti odgovaralo. Medicinu je učio kod najčuvenijeg lekara tog doba, Efrosina, koji je bio i dvorski lekar. Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka. Svi lekari su govorili da za njegove oči nema spasa. Pantelejmon je slepca izlečio imenom Hristovim. Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga od sigurne smrti.

Živeo je skromno, a sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno. Zavidni lekari ga optuže kao hrišćanina i Pantelejmona izvedu pred carski sud. Stavljen je i na muke, ali mu se Gospod Bog javio u snu i izbavio ga iz zatvora. Nakon toga, Pantelejmon je osuđen na smrt. Kad je kazna trebalo da se izvrši dželat ga je mačem udario po vratu, ali se mač prebio kao da je od voska. Dželat ga nije posekao dok Pantelejmon (svemilostivi) nije završio molitvu. Nastradao je 304. godine.

Dan svetog Pantelejmona se obeležava 9. avgusta. To je dan proslavljanja svetitelja velikomučenika i isceljitelja Pantelejmona kome je manastir posvećen. Toga dana u manastiru se održava sveta arhijerejska liturgija, pričešćuju vernici, litija oko manastirske crkve, reže slavski kolač, priređuje trpeza ljubavi za sve prisutne i prigodan kulturno-umetnički program.

Sveti Pantelejmon priziva se u molitvama pri vodoosvećenju (što je jedna od sedam svetih tajni u crkvenobogosluženju) i jeleosvećenju (premazivanje bolesnika posebno pripremljenim jelejem-uljem).

Sa jedne od starih ikona sv. Pantelejmona i danas se oseća blagouhanje i mnogi bolesnici dobijaju utehu i isceljenje pomaznvanjem ulja iz kandila ispred te ikone. Blagouhanje je počelo da se oseća pre početka bombardovanja 1999. godine i u manjoj ili većoj meri i danas se oseća.

Slične vesti