fbpx

Obeležen Svetski dan protiv tuberkuloze

Povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze pod sloganom „Vreme je“ Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom i Crveni krst Vranje su u prostorijama Narodne kuhinje Crvenog krsta, organizovali u nedelju za sve korisnike besplatne preventivne preglede koji su podrazumevali merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika.

Prema saopštenju vranjskog ZC, ,,skrenuta je posebna pažnja prisutnima da se osobe koje primete tegobe sumnjive na tuberkolozu obavezno jave lekaru, uz pregled svih članova porodice i osoba iz najbližeg okruženja”.

Činjenica da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u Kalendar zdravlja uvrstila i tuberkulozu (TBC), dovoljno govori da je TBC i dalje značajan zdravstveni problem u svetskim razmerama.

,,Svetski dan borbe protiv TBC je 24.mart kada obeležavamo 137. godišnjicu od daleke 1882.god kada je Nemački lekar i mikrobiolog Robert Koh otkrio uzročnika TBC, Mycobacterium tuberculosis. TBC je zarazna bakterijska bolest, čija pojava i širenje u mnogome zavisi od socijalnih i ekonomskih uslova života. Najčešće zahvata pluća, a znatno ređe neke druge organe (limfne žlezde, bubrege, genitalne organe, moždane ovojnice, kosti i zglobove, kožu, creva…). Izvor zaraze je najčešće osoba obolela od plućne TBC, koja izdahnutim vazduhom, pri govoru , kašlju, kijanju i izbacuje kapljice sa tuberkuloznim bakterijama”, kažu iz ZC Vranje.
Prirodno osetljiviji na TBC su novorođenčad, odojčad, adolecsenti, stare osobe, trudnice. Razna patološka stanja i bolesti koja narušavaju imunitet takođe povećavaju osetljivost na TBC.
Najčešći simptomi plućne TBC su: umor, povišena temperatura, pojačano znojenje (naročito noću), smanjenje apetita, mršavljenje, dugotrajan kašalj, iskašljavanje, nekad i pojava krvi u ispljuvku.
Procenjeno je da je ukupno 10 miliona ljudi obolelo od tuberkuloze u 2017. godini, od toga oko 1 milion dece.

,,Značajan pad oblelih od TBC u Srbiji je postignut u desetogodišnjem periodu sprovođenja projekata ,,Kontrola tuberkuloze” od 2004. do 2015. godine u organizaciji Ministarstva zdravlja. U tom periodu je stopa oboljevanja od TBC u Srbiji skoro prepolovljena, te danas naša zemlja ima nisku stopu oboljevanja od TBC, odnosno ispod 20 obolelih godišnje na 100.000 stanovnika”, kažu u ZC.
Na teritoriji Pčinjskog okruga se takođe beleži pad obolelih od TBC od 2004. godine do danas. Tako je 2004. godine broj obolelih iznosio 113, 2006. – 94, 2008. – 82, 2010. – 66, 2012. – 45, 2014. – 33, a 2016. godine 31. Najveći broj obolelih je iz područja koja gravitiraju ka Vranjskom dispanzeru, a to su opštine Vranje, Vranjska Banja, Trgovište, kao i iz Kosovskog Pomoravlja.
,,Na kraju treba istaći da je tuberkuloza u Pčinjskom okrugu, kao i generalno u Srbiji, pod kontrolom, a stopa oboljevanja je niska. Međutim, ovu bolest ne treba posmatrati kao istorijsku, jer je mogućnost oboljevnja od nje realna, pa u slučaju pojave simptoma i znakova sumnjivih na TBC, treba preduzeti odgovarajuće korake u cilju njenog potvrđivanja ili isključivanja”, ističu u ZC Vranje.

Naročitu pažnju treba usmeriti na rizične populacije stanovništva (siromašni, beskućnici, izbeglice, migranti, zatvorenici, Romi…) i osobe sa faktorima rizika (osobe sa HIV-infekcijom, narkomani, alkoholičari, dijabetičari, hronični plućni bolesnici, pacijenti na imunosupresivnoj terapiji…), kao i na predisponirane kategorije (deca ispod 5 god., adolescenti, stare osobe).
Predstavnici Crvenog krsta Vranje su tokom jučerašnje akcije podelili i pomoć korisnicima Narodne kuhinje u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama, sredstvima za higijenu, odećom i obućom.

J.R.

Slične vesti