fbpx

Obeležen Dan dobrovoljnih davalaca krvi: Vranje u vrhu po humanosti

Grad Vranje i Crveni krst su povodom 14. juna Svetskog dana dobrovoljnih davalaca kvri, uručili plakete pojedincima i najzaslužnijim kolektivima za postignute rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u 2018. godini.

U toku 2018. godine na području Vranja na 45 terenskih akcija, kao i svakodnevnim davanjem ove tečnosti u Službi za transfuziju krvi u Vranju, ukupno je prikupljeno 3.328 jedinica krvi, odnoso 3,98 odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika ovog grada.

„Postignuti rezultati daleko nadmašuju ostvarenje na nivou Republike Srbije i Pčinjskog okruga i svrstavaju naš grad u sam vrh lokalnih samouprava po broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika“, rekla je na svečanosti u petak volonterka Crvenog krsta.

Foto Čaršija

U ovoj godini od 1. januara do današnjeg dana na 24 terenske akcije prikupljeno je 1.519 jedinica krvi.

Sekretar Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović prisutnima je poželeo dobro zdravlje, koje je uslov da nastave svoju misiju spašavanja drugih života.

“Samo tako možete da nastavite u vršenju svoje plemenite i humane misije koju ste davno započeli. Time, ujedno, pokazujete mladim ljudima kako jedan odgovoran i savestan građanin treba da se ponaša”, rekao je Stefanović.

Foto Čaršija

Načelnik Službe za transfuziju krvi u Vranju dr Dušan Jovanović, istakao je da je „dobrovoljno davanje krvi primer velike humanosti i način pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija”.

„Ne samo da ste humani, već ste i hrabri ljudi jer se usuđujete da date deo sebe”, dodao je Jovanović.

Foto Čaršija

Plakete su dobili pojedinci koji su dali krv 100, 75 i 50 puta, a „Široko srce” Crvenog krsta Srbije dobili su najbolji kolektivi za postignute rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u protekloj godini – Holding kompanija „Jumko”, Humanitarno udruženje  „Koce zauvek”, Tehnička škola Vranje i Mesna zajednica Kriva Feja.

Foto Čaršija
Foto Čaršija

J.R.

Slične vesti