fbpx

Seks, policija, nasilje i praznik

Sledeće izvođenje predstave “Jelka kod Ivanovih” biće 6. decembra u sali Doma Vojske a ulaznice ćete moći da nabavite po ceni između 200 i 300 dinara.

Autor: Stefan Trajković

Svaka nova predstava je uzbuđenje za grad, uzimajući u obzir činjenicu da ansambl vranjskog pozorišta već pet i po godina nema svoje “mesto.” Nakon Gran Pri priznanja za “Tri Sestre” na festivalu u Rusiji, tu je premijera Jelke kod Ivanovih! Režija: Angelčo Ilijevski

Likovi iz predstave se pre početka nonšalantno probijaju kroz publiku obučeni u bebi odeću ali naivnost je samo optička varka spram onoga što je dočekala publika kasnije. apravo, svi su naivni sem Sonje Ostrove (Jelena Filipović) koja svojim oštrim i “dugim” jezikom provocira sve oko sebe pretnjama, dok dadilja (Evgenija Stanković), pokušava da održi atmosferu pozitivnom i da u čuvenom strogom ruskom (sovjetskom) duhu, sačuva tu sreću i nevinost, koja se pojavljuje za vreme Božićnih praznika. Međutim, Sonja Ostrova, nastavivši svoju tiradu verbalnih šokova i zapretivši da će pokazati svoje intimne delove tela svima, tragično strada od ruke dadilje, koja joj sekirom surovo presuđuje i odseca joj glavu, polako pretvarajući predstavu u nadrealan prizor. Narator Aleksandar Vvedenski (Bojan Jovanović) sve vreme je bio kao uvertira u nešto što bi sledilo krv svakome. Ulaskom policije i muzikom strave, dočarava se prekid stvarnosti.

Policija, u doba „staljinizma“ nije imala milosti ni prema kome, pa i dadilji. Kao da su poslati od strane čuvenog KGB-a, Dragan Živković i Ninoslav Trajković ulogama policajaca, surovim autoritetom i tihim prisustvom opisuju to tragično vreme kada je bilo pitanje ko će zauvek nestati kao radost. Opalivši šamar devojčici, policija je došla da obavi posao i da otkrije ko je ubica. Uplašena deca su pokazala na personu non gratu.

Doktori u ludnici su veći ludaci od pacijenata, ali i pored toga, dadilja je zdrava kao dren. Sudije koje su bile na balkonu, simbolišući da niko nije iznad zakona, osuđuju je na smrt vešanjem. Još jedan cinični dokaz jeste da su sve buduće dadilje u porodici unesrećene dece i apatičnih roditelja, iste. Puno užarenih emocija od strane kompletnog glumačkog ansambla je izazvalo i burnu reakciju u publici. Suze i gromoglasni aplauzi su dočekali naše izmorene glumce, koji su poklonili na bis nekoliko puta.

 

 

 

 

Slične vesti