fbpx

Nisu sve venčanice bele

Bela boja je povezana sa svetlošću, dobrotom, nevinošću i čistoćom. Smatra se bojom savršenstva. Ova boja je uvek ispravan izbor kada su u pitanju tradicionalne svadbe.
Međutim, bela venčanica zapravo ne simbolizuje „nevinost“ ili „čistotu“. Iako joj je to značenje dato u poslednjih nekoliko godina, bela boja je zapravo bila povezana sa luksuzom i novcem sredinom 1800-tih, kada je trend prvi put počeo. Veo je postao simbol skromnosti i poslušnosti. U mnogim religijama na to se gleda kao na simbol poštovanja prema ženama koje pokrivaju glavu. Kada su se bele venčanice nosile kao simbol čednosti, beli veo je sledio njihov primer.
Danas sve češće vidjamo mlade koje biraju neke druge boje za svoje venčanice. To je možda samo stvar ukusa, ali svaka boja nosi sa sobom svoje značenje.
Crna venčanica, koja je obično boja smrti i žalosti, takođe može da simbolizuje nevestinu tugu izazvanu gubitkom njene slobode usled braka. Crne venčanice se takodje vrlo često viđaju na alternativnim venčanjima, kao što je na primer goth venčanje.
Izvor: pinterest.com
Nošenje crvene venčanice može značiti mnogo stvari. Crvena boja je znak topline i ljubavi. Takođe pokazuje smelost — odličan izbor za mladu koja zaista želi da ostavi utisak. Ostali pridevi uključuju uzbuđenje, snagu, strast, odlučnost, želju i hrabrost. Postoje različite varijacije ove boje ali sve one šalju sličnu poruku. Crveno-narandžasta: želja, seksualna strast, zadovoljstvo i žeđ za akcijom. Tamno crvena: Čežnja, hrabrost, snaga volje. Svetlo crvena: ljubav, seksualnost, radost, strast, osetljivost.
Roze: veliki simbol ljubavi i lepote, ružičasta takođe predstavlja nežnije kvalitete crvene. Plava označava mir i čistoću. Mlada koja nosi plavo je kao mirna voda, životvorna, stabilna i beskrajno odana. Dublji tonovi ljubičaste označavaju snagu i moć, dok bleđe nijanse sugerišu romantiku i nostalgiju. Ukoliko se mlada odluči za zlatnu venčanicu ona ukazuje na to da je elegantna, bogata i mudra. Ako ste se zapitali zašto mladoženja uglavnom nosi crno ili neke tamnije nijanse plave, braon ili neke druge boje, odgovor je jednostavan: ne treba skretati pažnju sa mlade na dan venčanja.

Autor: Teodora Đorđević

Slične vesti