fbpx

Nesanica

Kako je to kada se jedna neispavana noć pretvori u seriju budnih večeri? Problemi sa spavanjem su veoma česti, a većinu njih prati nesanica tj. insomnia. Nju karakterišu česta buđenja u toku noći, veoma teško padanje u san ili buđenje rano u zoru bez ponovne mogućnosti da se zaspi.

Šta utiče na nesanicu?

Na nesanicu utiču mnogobrojne organske bolesti kao što su urođene srčane mane, nekontrolisana šećerna bolest, povišen krvni pritisak i razna druga oboljenja. Međutim, pored fizičkih problema, kao problem se javljaju i razna mentalna oboljenja i stanja čoveka kao što su depresija, anksioznost, shizofrenija, nekontrolisani stres i mnogi drugi.

Kako prepoznati nesanicu?

Kako bi prepoznao problem sa nesanicom, čovek mora da prepozna sledeća tri kriterijuma:

1. uslov – Dužina uspavljivanja postaje sve veća, stanje budnpsti u toku noći traje duže od 30 minuta, spavanje ukupno traje kraće od 6.5 sati.

2. uslov – Funkcionisanje u toku dana više nije isto kao ranije. Postoje problemi sa umorom i koncentracijom.

3. uslov – Identifikovanje nesanice.

Kako rešiti nesanicu?

U najvećem broju slučajeva, kod ovog problema je potrebna pomoć psihijatra koji će uz pomoć svojih metoda odrediti ispravno terapijsko sredstvo lečenja. Ukoliko smatra da terapijska sredstva i medikamenti nisu potrebni, psihijatar može pacijenta poslati na dalje lečenje kod terapeuta koje se, u većini slučajeva, pokazalo odlično. Ukoliko mislite da sami možete rešiti ovaj problem pokušajte sa nekim od sledećih saveta za mirniji san:

  • Pokušajte da ustalite vreme odlaženja na spavanje.
  • Krevet ne koristite kao prostor za učenje, ishranu ili nešto slično, već isključivo za spavanje!
  • Ustalite vreme ustajanja iz kreveta.
  • Bez popodnevnih dremki, ukoliko stvarno nisu potrebne.
  • Ne pijte alkohol par sati pre odlaženja na spavanje.
  • Ne gledajte TV pre spavanja!
  • Ne idite gladni u krevet. (Takođe, se nemojte ni prejedati)

 

Autor: Čaršija

Slične vesti