fbpx

Nemanja Vasiljević – od crtanja do tattoo umetnika

Učenici odeljenja 4/4 Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju su kao projektni zadatak iz izbornog predmeta primenjenih nauka 1 imali da istraže šta su tetovaže, kakav je proces tetoviranja, koji se to biohemijski procesi odvijaju u koži tokom tetoviranja, ali i onaj “praktičniji” deo, te su se za to odlučili da kontaktiraju jednog od tattoo umetnika iz svog grada, te da kroz intervju sa njim prezentuju u školi svoj rad. Mi smo im, kao portal, omogućili da to predstave ne samo profesorima i vršnjacima, već i široj javnosti.

Nemanja Vasiljević je tattoo umetnik iz Vranja koji već duži niz godina u svom studiju Spatium. Učenici su razgovarali sa njim o tome kako je započeo svoju karijeru tattoo umetnika, šta koristi od materijala za rad, koja su najčešća, koja najbolnija mesta za tetoviranje i kako treba tretirati sveže urađenu tetovažu, a više o tome pročitajte u nastavku. 

Kako ste počeli da se bavite tetoviranjem?

 • Pre samog tetoviranja dosta vremena sam provodio crtajući ilustracije, skice i portrete. Imao sam par urađenih tetovaža na sebi, ali nije mi padalo na pamet da se bavim tetoviranjem. Sve dok mi u društvu neko nije predložio da se oprobam u
  tome. Zamislio sam tu ideju i video sebe gde želim da budem i čime bih zapravo želeo da se bavim. Tako je mastilo ušlo pod kožu i doslovno i po staroj izreci.

Na koji način radite tetovaze?

 • Od kako sam počeo sa tetoviranjem koristim pen mašinicu i ketridže. Danas su dostupne moderne mašinice za tetoviranje, kao i ketridži. Tako da ne moramo sami da pravimo i štelujemo mašinice i igle kao starije kolege, mada bih voleo da sam prošao taj njihov put, jer po tome se videlo koliko se neko trudi i voli ono što radi.

Koje mastilo koristite?

 • Uglavnom koristim boje marke “Eternal Ink” i “Fusion Ink”. Veoma mi je bitno da su boje koje koristim ispitane i testirane, te da su u skladu sa tattoo regulativom.

Da li je tetoviranje bolno?

 • Prilikom procesa tetoviranja bol mora biti prisutan. Prvih pola sata telo ima veću toleranciju na bol, nakon nekog vremena ta tolerancija se smanjuje. Svako od nas ima drugačiju toleranciju, pa ne može se tačno reći koliko tetoviranje zapravo boli. Ta bol nije ništa neizdrživo, čak je nekada i prijatan sam taj osećaj. Ali da je bol prisutan, svakako jeste.

Šta treba uraditi posle tetoviranja i koju mast ili kremu treba stavljati na svežu tetovažu?

 • Posle tetoviranja, narednih deset do petnaest dana, veoma je bitno održavanje urađene tetovaže. Održavanje nije komplikovan proces, a veoma je bitan, jer je tek urađena tetovaža vrsta otvorene rane i treba je održavati čistom (pranjem dva puta dnevno) i nepovređenom. Takođe tetovaža ne sme biti suva u procesu zarastanja i zbog toga se na nju mažu masti i kreme po potrebi. Moja lična preporuka je mast “Pantenol”. Mnogi koriste i kremu istog proizvođača, ali nju koža brže upija. Zato uvek preporučujem mast, jer duže drži masnoću i tetovaža neće biti suva duže vreme. Maže se otprilike četiri do šest puta dnevno, ali to opet zavisi od same kože klijenta.

Na kojim delovima tela žene najviše rade tetovaže, a na kojima muškarci?

 • Žene najčešće tetoviraju ključnu kost, ručni zglob i butine. Kod muškaraca je to gornji deo ruke, podlaktica, leđa, grudi. Mada nema nikakvih pravila, bitno je da se tetovaža lepo pozicionira i ukrasi određeni deo tela.

Kako odabrati mesto na kom će se nalaziti tetovaža?

 • Mesto obično predlože klijenti. Ukoliko umetnik proceni da tetovaži tu “nije mesto”, predloži izmene ili samog dizajna ili mesta tetoviranja. Jako je bitno da tetovaža bude dobro postavljena i pozicionirana i zato klijenti treba da daju svom umetniku prostora za ideje u tom pogledu.

Koliko treba tetovaži da zaraste? Koja su najbolnija mesta za tetoviranje?

 • Zarastanje tetovaže otprilike traje od deset do petnaest dana. Opet zavisi od kože klijenata i načina kako klijent održava tetovažu. Ako se tetovaža pažljivo održava u tom periodu biće sačuvana posle dve nedelje. Međutim, koža se regeneriše još šest meseci, pa je preporučljivo s vremena na vreme mazati je nekom običnom kremom ili mlekom za telo. Tetoviranje najviše boli tamo gde je tanak sloj kože i tamo gde su izražene kosti. Mesta koja najviše bole jesu glava, vrat, kičma, kolena, rebra, zglobovi. Malo manji bol se oseća na lopaticama i kod spoljašnjeg dela butine, a najmanje bole ramena, podlaktica, listovi…

Da li crne tetovaže traju duže nego one u boji?

 • Traju isto – do kraja života, s tim što i crne tetovaže i one u boji tokom godina izgube svoju oštrinu, jake linije i živost. Često se klijenti zbog toga odlučuju na obnavljanje stare tetovaže, a neki ih pak uklanjaju laserom. Tetovaže u boji je teže ukloniti nego one crne. Svakako od obe ostaje neki trag, zbog toga se kaže da je život tetovaže duži od života bilo koje ljubavi. Ljubav traje ceo život, a tetovaža šest meseci duže – dok koža ne istrune.

Da li tetovaže smeju da rade samo punoletne osobe?

 • Isključivo radim sa punoletnim klijentima i ne preporučujem mlađima da se tetoviraju ranije. Mlađima se zbog sazrevanja i rasta koža rasteže, forma tela se menja, pa samim tim i tetovaža koja kasnije izgubi prvobitan oblik. Mislim da je dozvoljeno tetoviranje mlađima od osamnaest godina uz prisustvo oba roditelja, ali opet kažem, ja lično nisam za to.

Da li tek punoletne osobe dolaze da rade tetovaže?

 • Da, sve češće, mladi vole tetovaže i nije im nikakav problem da stave svoju priču na svoje telo. Ukoliko su sigurni u određeni dizajn i sam čin tetoviranja, zadatak nas umetnika je da to telo pretvorimo u umetničko delo.

Da li vam se dogodilo da odbijete tetoviranje i ima li nekih motiva koje ne radite?

 • Na samom početku sam odbijao veoma zahtevne tetovaže, jer još uvek nisam bio spreman za tako nešto. Želeo sam da prvo proučim tetoviranje kao kulturu i umetnost, a zatim da napredujem u praksi. Motive koje bih odbio jesu govori mržnje, kao i stilovi u tetoviranju koje ja ne radim. Radije preporučim nekog kolegu umetnika koji bi to mogao da pretvori u umetničko delo.

Možete li da izdvojite neku zanimljivu priču tokom vaše karijere?

 • Svaki klijent i svaki termin je na svoj način zanimljiv. Ne bih mogao da izdvojim jednu koja bi nosila neku posebnu priču. Zanimljivo je to da su oko mene ljudi većinom bili protiv tetovaža, a danas su isti išarani poput mene.

Za kraj, koji biste savet dali nekome ko prvi put zeli da uradi tetovazu? 

 • Svako ko dođe na ideju da uradi tetovažu, treba pre svega dobro da razmisli o tome. Ukoliko neko ima određenu ideju za svoju prvu tetovažu, ne treba da žuri, jer dešava se da ta ideja odnosno određeni dizajn za njih izgubi smisao i onda sledi kajanje, skidanje tetovaže laserskim putem ili prekrivanje iste. Klijenti treba da znaju da ne biraju oni tetovažu, već tetovaža bira njih i kad za nju dođe vreme, sama će se realizovati.

Za sam kraj, učenici, autori ovog intervjua, preporučuju da pogledate Nemanjih instagram profil, na kome objavljuje slike svojih radova, ali, možda i najinteresantnije – korisne savete, kao i zanimljive činjenice o tetovažama i tetoviranju.

 

Autori: grupa sa primenjenih nauka 1 odeljenja 4/4 – Gimnazija “Bora Stanković”

Slične vesti