fbpx

,,Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda”, a da bismo je proučavali, moramo da je čuvamo. Nacionalni dan zaštite prirode

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan zaštite prirode. Cilj ovakvog dana je da ukaže na značaj prirode i njenog očuvanja, kako bismo uz njenu pomoć lakše prevazišli nastalu pandemiju koronavirusa i sačuvali zdravlje.

Baš ovaj datum, 11. april, odabran je za Dan zaštite prirode, jer je 1949. godine na današnji dan prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštitnog prirodnog dobra. Radi se o vodopadima u okviru Spomenika prirode ,,Velika i Mala Ripaljka” na teritoriji opštine Skobanja.

Iz Zavoda u Beogradu su saopštili, kako je trenutno u našoj državi akcenat na virusu COVID19, da su saradnici Zavoda pripremili stručno-informativni tekst o opštim odlikama virusa, kao i poseban osvrt na koronavirus u prirodi. Pomenuti tekst je za javnost dostupan na internet portalu Zavoda.

Takođe, Zavod apeluje da se pomogne opstanku više od 3000 jedinki divljih vrsta riba, raznih gmizavaca i drugih životinja u Javnom akvarijumu i tropikarijumu u Beogradu, jer nemaju dovoljno sredstava za ishranu i preživljavanje životinja, zbog nemogućnosti rada sa posetiocima.

Sa ovim problemom se susreće i udruženje ,,Zooplanet” iz Niša, i njima bi svaka pomoć dobro došla.

Zavod pruža mogućnost svim prosvetarima, da za potrebe nastave na daljinu, koriste informacije i saznanja o prirodi Srbije od kojih je Zavod napravio filmove i videe. Sa tim materijalom mogu se obuhvatiti predmeti poput Geografije, Biologije, Čuvara prirode i Sveta oko nas. Takođe, pozivaju se i zainteresovani građani koji žele da spoznaju prirodu i nauče nešto više o njoj.

Tesla je jednom rekao: ,,Nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao priroda”, a da bismo je proučavali, moramo da je čuvamo.

Čuvajte prirodu, kako bi ona čuvala nas!

Slične vesti