fbpx

Na današnji dan osnovana je „Zadužbina Desanke Maksimović”

,,Zadužbina Desanke Maksimović”, osnovana je na današnji dan 19. marta 1993. godine u Narodnoj biblioteci Srbije, s ciljem da pomaže objavljivanje i prevođenje na strane jezike njenih dela i da podstiče pesničko stvaralaštvo.

Istog dana, kada je 11. februara 1993. godine umrla Desanka Maksimović, održana je sednica Vlade Republike Srbije na kojoj je odlučeno da se njenoj sahrani da državni karakter i da joj se odaju sve počasti koje iz toga proizilaze. Istovremeno, odlučeno je da se osnuje fond posvećen Desanki Maksimović.
Nekoliko nedelja nakon smrti srpske književnice, osnovana je Zadužbina čiji je zadatak stvaranje uslova za očuvanje i trajno negovanje uspomene na najvećeg pesnika srpskog jezika XX veka. Na dan osnivanja, Upravni odbor Biblioteke imenovao je i Upravni odbor Zadužbine, u kome su bili ugledni kulturni radnici i pisci Srbije, kao i predstavnici Skupštine opštine Valjevo i rodbine Desanke Maksimović.

„Zadužbina Desanke Maksimović“ na godišnjem nivou dodeljuje nagradu za pesničko stvaralaštvo na dan njenog rođenja 16. maja. Nagradu čine novčana nagrada, povelja i statueta Desanke Maksimović, a dodeljuje se pesnicima za celokupan doprinos srpskoj poeziji i može se dodeliti samo jednom. Zadužbina potom objavljuje zbirku pesama nagrađenog pesnika sa predgovorom i izabranom bibliografijom.

Pravni naslednici Desanke Maksimović su 2012. godine ustupili njenu zaostavštinu koja je od velike važnosti i značaja, a sadrži beleške, koncepte, autografe pesama, prve i poslednje verzije tekstova, pozivnice na kulturne svečanosti i prijeme, pisma pesnika čije je stihove prevodila, pisma i razglednice, telegrame državnih zvaničnika i nagrade koje je dobijala. Njeni naslednici su postali suosnivači Zadužbine zahvaljujući poklonjenoj zaostavštini.

Zadužbina je ostvarila zavidan obim izdavačke delatnosti, tako da je do sada objavila sedamdesetak knjiga koje su se direktno ili posredno odnosile na Desanku Maksimović. Izdanja Zadužbine u najvećoj meri posredstvom razmene preko Narodne bibliteke Srbije, šalju se u biblioteke u svetu i Srbiji.

J.R.

Slične vesti