fbpx

Na današnji dan 1932. godine je rođen Miroslav Mika Antić, srpski pesnik, režiser, scenograf, novinar i slikar

Na današnji dan, 14. marta 1932. godine, rođen je Miroslav Mika Antić. Mika je bio srpski pesnik, režiser, scenograf, novinar i slikar.

Rođen je u Mokrinu, gde je završio i osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Kikindi i Pančevu, a studirao je u Beogradu na filozofskom fakultetu.

Pre nego što je postao poznat bavio se različitim poslovima- bio je mornar, a radio je i u lutkarskom pozorištu.

Bio je i urednik lista ,,Ritam’’ i Zmajevog ,,Nevena’’, ,,Dnevnika’’ u Beogradu i ,,Mladog pokolenja’’ u Novom Sadu.

Mika je govorio o tome kako je čitao mnoga dela različitih pisaca i kako je svaki pisac na određeni način uticao na njega ali retko ko od njih mu je ostao veran prijatelj. Rekao je kako se nikada nije razočarao u Sent Egziperija, što nam govori da je Mika, kao i Egziperi, želeo da pokaže ljudima kako postoji mnogo lepih, sitnih stvari koje nas okružuju i zbog kojih možemo da budemo srećni, ali smo mi nemoćni da ih vidimo zbog načina života koji vodimo.

U obraćanju deci, on kaže ,,Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi. “

Najpoznatije što je napisao jeste ,,Plavi čuperak’’, ,,Prva ljubav’’, ,,Horoskop’’, ,,Plava zvezda’’ i još mnogo toga…

A to kakav je gospodin i džentlmen bio može se videti iz jedne izjave Mire Banjac gde kaže kako je u vreme kad je Mika stanovao kod nje, on umeo da nestane na dva dana i kad se vrati govorio bi da je nosio ljubičice jednoj devojci u Ljubljani.

Nema sumnje da je on čovek koji je znao sta je život i šta su prave vrednosti. A znao je i na odličan način da prenese to na ostale.

K. S.

Slične vesti