fbpx

Na današnji dan 1430. je zarobljena Jovanka Orleanka, a sa 19 godina spaljena na lomači

Jovanka Orleanka je 1430. godine, na današnji dan, 23. maja, zarobljena i predata Englezima, koji su je kasnije izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt, a potom spalili na lomači.

Postala je čuvena francuska junakinja zbog uloge koju je preuzela u Stogodišnjem ratu odbrani grada Orleana, koji je u samom srcu Francuske.

Jovanka Orleanka je simbol francuskog jedinstva i jedna od najvećih svetiteljki u njihovoj istoriji. Na pomen njenog imena, vezuju se razne legende. Nakon zarobljeništva optužena je za jeres i spaljena je na lomači u svojoj 19 godini, 1431. godine.

Iako je u Francuskoj nazivaju Žan d'Ark (Jeanne d'Arc), njeno pravo prezime nije utvrđeno. Kako u zapisima stoji, ni sama Jovanka nije znala svoje prezime, a sebe je nazivala Jeanne la Pucelle, kako bi istakla svoje devičanstvo.

Neke teorije tvrde da je Jovanka ime nasledila od oca Žaka od Arka, ali da je ona, po tom pitanju, izjavila da je običaj u njenom selu da deca ponesu majčino prezime. Ime njene majke bilo je Izabela Roma.

Postoji dosta nejasnoća i teorija oko utvrđivanja pravog imena i prezime Jovane Orleanke. Dodatno otežava to što u srednjovekovnoj Francuskoj prezimena nisu bila jasno definisana.

Parijs Standbeeld Van Jeanne D'arc IN DE Buurt Van Het Louvre ...

VIZIJE JOVANKE ORLEANKE

Jovana Orleanka je imala niz vizija, koje je ona tumačila kao božije glasove i nadahnuća, a koje su kasnije prerasle u legende.

Tokom suđenja je izjavila da joj se sveci i anđeli obraćaju od dvanaeste godine. Kako kaže, te vizije je uvek pratila svetlost, a sveci su joj tražili da odbrani Francusku, kao i da na mesto kralja postavi Šarla od Valoa.

U vizijama je čula glasove, kako priznaje, a pojedini naučnici, na osnovu ovakvih saznanja, pretpostavljaju da je patila od određenih psihičkih poremećaja, koji izazivaju halucinacije.

Često na slikama Jovanku Orleanku možemo videti kao neustrašivog ratnika i pravu heroinu Stogodišnjeg rata, međutim, činjenice i istorija govore malo drugačije.

Jovanka nikada nije učestvovala ni u jednoj bici. Učestvovala je u izradi ratne strategije, bodrila ratnike i saborce pred bitku i nosila zastavu.

Međutim, i pored toga što nije učestvovala u bitkama, ranjena je dva puta, i to jednom baš u bici kod Orleana.

Slične vesti