,,Mogu da učim, mogu da radim”, ovogodišnji slogan za Svetski dan osoba sa autizmom

0

Danas se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom pod sloganom ,,Mogu da učim, mogu da radim”. Pre tačno 12 godina je na snagu stupila Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom, a pre 11 godina je potvrđena od strane Republike Srbije.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom član je velike porodice Autizma Evrope, međunarodne asocijacije. Njihov cilj je da unaprede i zaštite prava osoba sa autizmom, kako bi im omogućili što bezbedniji i kvalitetniji život.

Statistika pomenute organizacije kaže da autizam pogađa jednu od 100 osoba. Ne postoje zvanični podaci o broju osoba sa autizmom u Srbiji, ali kako neki izvori kažu, možemo govoriti približno o broju 2 500 sa ovim problemom.

Nedostatak razumevanja javnosti osoba sa invaliditetom stvara prepreke u stavovima i nedostatak podrške što znatno otežava uključivanje ovih osoba u društvo. Iz tih razloga osobe sa autizmom se često osećaju diskriminisano i nepoželjno.

Razumevanje osoba sa autizmom prvi je korak ka pristupačnom i inkluzivnom društvu, bolja saradnja sa udruženjima roditelja osoba sa autizmom, kako bi se zajedno identifikovale potrebe i uklonile barijere sa kojima se susreću, usvojili inovativna rešenja i izgradili pristupačno društvo – neke su od poruka ovogodišnje kampanje čija je ključna poruka potreba za formiranjem Nacionalnog registra za osobe sa autizmom koji bi omogućio lakše ostvarivanje svih prava, a državi planiranje sredstava i resursa.

Osobe sa autizmom poseduju mnoge skrivene veštine i talente. Zato su znanje i informisanost ključ kojim se može otvoriti put ka rastu, razoju i izražavanju punog potencijala ovog dela društva. Neophodno je napraviti pristupačno društvo – u oblastima obrazovanja, zdravstvene zaštite, usluge socijalne zaštite i zapošljavanju – poruke su osoba sa autizmom.

Prethodni tekstVečeras Izvanredno pozorište – pod maskama i prva online premijera komada ,,Brod ljubavi”
Sledeći tekstČovek koji će se još dugo pamtiti. Preminuo doktor Vukašin Antić

Ostavite komentar

Molimo Vas da unesete komentar!
Ime