fbpx

Migranti sa vršnjacima na festivalu Vreme radosti

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) učestvuje sa decom koji borave u Prihvatnom centru za migrante u Vranju na Dečjem festivalu ,,Vreme radosti”, koji je otvoren u sredu u gradskom parku u Vranju.

J. Ristić

Organizovana je radionica pod nazivom ,,Oaza dečjih prava”, a koordinatorka mobilnih timova IOM-a na jugu Srbije Milica Anđelković Jovanović, kaže da su deca iz Irana i Avganistana danas u parku da svojim drugovima iz lokalne zajednice kažu i pokažu šta su dečja prava.

J. Ristić

,,Na simboličan način probali smo da predstavimo pet prava, i to pravo na porodicu, jer svako dete ima pravo na to, pravo na igru i slobodno vreme, pravo na lični identitet, pravo na nacionalnost i pripadnost sopstvenoj zemlji, i možda najbitnije pravo – pravo na obrazovanje”, kaže Anđelković Jovanović u izjavi za Čaršiju.

J. Ristić

Kroz igre, dodaje, deca iz lokalne zajednice i deca iz Prihvatnog centra, zajednički mogu da dođu do nekih zaključaka, da se lepo druže, da shvate da su isti i da među njima nema razlike baš zbog toga što su deca.

,,Zbog toga smo izabrali Oazu dečjih prava, jer dečja prava važe za svu decu bez obzira iz koje zemlje dolaze, koliko godina imaju, koje su boje kože i koje religije”, ističe Anđelković Jovanović.

J.Ristić

J. Ristić

 

Slične vesti