fbpx

“Metafizika bliskosti” – izložba slika i crteža Milice Nikolčić u Vranju

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju je 11. februara 2022. otvorena izložba slika i crteža slikarke Milice Nikolčić pod nazivom “Metafizika bliskosti”.

Izvor: www.facebook.com
Izvor: www.facebook.com

Milica Nikolčić rođena je 1994. godine u Beogradu. Slikanjem je počela da se bavi sa sedam godina, u dečijoj likovnoj radionici KUD – a “Mladost” u Novoj Pazovi. Godine 2009. upisala je “Školu za dizajn” u Beogradu, smer likovni tehničar. Pred sam završetak ove škole, od 2012. do 2013. godine pohađala je “Školu za talente Komercijalne banke” u Beogradu kao njihov stipendista. Naredne, 2014. godine, upisala je osnovne studije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo, koje završava 2018. Učestvovala je na mnogim izložbama u zemlji i svetu, a od toga su tri bile njene samostalne (2014, 2019. i 2020.)

Izvor: www.facebook.com
Izvor: www.facebook.com

Godine 2021. postala je član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Živi i radi u Srbiji, a atelje joj se nalazi u Novoj Pazovi.

Postavku čini oko trideset radova urađenih, prema rečima slikarke Vesne Marinković Stanković, voditeljke Likovne radionice NU, na grafičkom papiru kombinovanim tehnikama. Ona je na otvaranju izložbe govorila, u odsustvu autorke, i o samim crtežima autorke, njihovom značenju, kao i o značenju naziva izložbe, čija je suština bliskost, ljubav i međuljudski odnosi.

Izvor: www.facebook.com
Izvor: www.facebook.com

Autorka Milica Nikolčić u katalogu vezanom za izložbu citira Eriha Froma – “Ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi; to je stav, orijentacija bića prema svetu kao celini, ne prema jednom objektu ljubavi“. U pomenutom katalogu ona ističe veoma važno pitanje: Da živimo vreme otuđenja ili je to samo individualni utisak svakog od nas? Milica tu dodaje da je upravo pomenuto pitanje i ta tema njena inspiracija i pokretač u potrazi za načinom da predstavi i oživi bliskost i snagu veza među ljudima.

Autor: Selena Kostakiev

Slične vesti