fbpx

Memorijal Bakija Bakić: Da vranjska muzika i truba ostanu prepoznatljive u svetu

Potrebno je da kroz ovaj Memorijal obnovimo sećanje na Bakiju Bakića zarad mladih naraštaja, da  se podsetimo kakav je umetnik on bio. Ovo je ujedno prilika da iskažemo poštovanje prema naslednicima njegove loze. Zahvaljujući vašem talentu Vranje ostaje dosledno liku i delu Bakije Bakića, a gradsko rukovodstvo će vas uvek podržati u naporima da vranjska muzika i truba ostanu prepoznatljive u svetu, rekao je predsednik Skupštine Dejan Tričković na prijemu koji je upriličen u velikoj sali Skupštine grada u četvrtak uveče za vranjske trubačke orkestre, u sklopu održavanja 13. po redu manifestacije Memorijal Bakija Bakić.

Tričković je istakao značaj održavanja Memorijala koji nosi ime majstora trube, koji je proslavio Vranje i vranjski melos širom sveta.

Foto Grad Vranje

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić, podsetio je da se ove godine navršava 30 godina od smrti velikog virtuoza na trubi.

„Bakija Bakić je sa jedinstvenim muzičkim izrazom ujedno bio i najbolji ambasador Vranja i naše zemlje. Njegovo muziciranje i dalje je tema razgovora mnogih generacija van granica naše države. Naša je dužnost da slavimo njegovo ime i njegovu zaostavštinu, a najveća obaveza da nastavimo muzički put koji je on utabao i preneo svetu“, rekao je Antić.

Nenad Mladenović iz orkestra Stefana Mladenovića, obratio se prisutnima kao jedan od potomaka čuvenog trubača.

„Bakija Bakić je osim orkestra na okupu držao i čitavu familiju i u tome leži njegova veličina”, istakao je Mladenović.

Foto Grad Vranje

Nakon defilea trubačkih orkestara gradskim šetalištem, u Gornjoj čaršiji održan je koncert na kome su nastupili orkestri Ekrema Mamutovića, Nenada Mladenovića, Dejana Avdića, Bojana Ristića i Roberta Demirovića.

Foto Grad Vranje

Memorijal „Bakija Bakić“ je manifestacija koja se održava u čast čuvenog trubača, višestrukog osvajača titule prva truba Sabora trubača u Guči. Legendarni trubač preneo je slavu vranjske i srpske trube širom sveta i uspešno je vodio svoj orkestar više od pola veka. Umro je u Vranju 1989. godine, a 2006. godine otkriven mu je spomenik.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Vranje, a pokrovitelj Grad Vranje.

J.R.

Slične vesti