fbpx

Međunarodni festival folklora: Narodna igra čuvar kulturnog i nacionalnog identiteta

Folklorni prikaz je univerzalni jezik koji je razumljiv svakom posmatraču. Narodna kola u svakom pokretu i koraku, govore o duhovnoj i kulturnoj prošlosti ljudi sa različitih prostora. Svaka osobenost jednog naroda igrom postaje neraskidiva spona, kojom iscrtavamo nova poglavlja druženja, ljubavi i prijateljstva, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na prijemu za učesnike 14. Međunarodnog festivala folklora.

Srpski folklor, ističe, sa svim svojim elementima važi za jedan od najraznovrsnijih i najkoloritnijih na svetu.

„Budući da je Vranje prepoznato kao sredina koja obiluje različitostima, mogu reći da je naš grad zajednica beskrajnih vrednosti i lepota”, rekao je Milenković.

Prijemu u Sali Skupštine grada prisustvovalo je pet ansambala iz Severne Makedonije i sa teritorije KIM.

Prema rečima gradske većnice za kultutru Zorice Jović, prethodne smotre folklora organizovane su u okviru manifestacije „Dani Vranja”, a na predlog gradonačelnika i kompletnog gradskog rukovodstva u dogovoru sa organizatorima, ovo je prvi put da se Međunarodna smotra folklora realizuje kao zasebna manifestacija.

Nakon prijema, usledio je tradicionalni defile gradskim ulicama.

Organizator Međunarodnog festival folklora je GKUD „Sevdah” iz Vranja pod pokroviteljstvom grada, a održva se u okviru manifestacije Vranjsko kulturno leto.

J.R.

Slične vesti