fbpx

Manje igračaka, mudrija deca!

Vreme praznika, rođendana ili nagrada za decu ima posebnu draž, tada dobijaju poklone i to baš one koje su poželeli, a to su naravno nove igračke. Ali i tu treba imati meru, manje je više. Što više igračaka deca imaju, manje se igraju. Naučne studije potvrdile su da previše igračaka može rezultirati suprotnim efektom od željenog, deca mogu biti manje srećna. Da li ste nekada razmišljali o tome?

Pogrešno je, složni su psiholozi, kupovati deci previše igračaka, pa čak iako su to omiljeni pokloni koje deca željno iščekuju. Mnogo je bolje napraviti kompromis između onoga što im treba i onoga što žele.

Mudri roditelji isto tako razmišljaju i o broju igračaka koje su deci date. Dok većina roditelja u veku konzumerizma natrpava igračkama sobe do plafona, mudri roditelji znaju da će ograničavanje broja igračaka naučiti decu drugim stvarima.

1. Deca uče da budu kreativna
Previše igračaka sprečiće decu da u potpunosti razviju maštovitost. Dvoje Nemačkih zdravstvenih radnika (Strick i Schubert) sproveli su eksperiment u kome su u jednom vrtiću uklonili sve igračke na tri meseca. Iako je dosada kod dece u toku početne faze eksperimenta bila očigledna, ubrzo su počela da koriste maštu da izmisle igre, zaboravljajući na dosadu i odsustvo igračaka.

Yumama

2. Deca sa manje igračaka razvijaju dužu koncentraciju
Kada previše igračke uvedemo u život deteta, njihova pažnja počinje da popušta. Dete ne zna šta bi pre pogledalo ili sa čime bi se igralo, i vremenom to prelazi u naviku. Dete neće znati da ceni igračku ispred sebe kada ga mami još bezbroj opcija.

Yumama

3. Deca više razvijaju socijalne veštine.
Deca sa manje igračaka brže i lakše nauče kako da razviju međuljudske odnose sa drugom decom i odraslima. Ona znaju i dati i uzeti iz dobrog razgovora. A studije su pripisale prijateljstvima iz detinjstva značajnu ulogu kao i veće izglede na uspeh u akademskim i društvenim situacijama u odraslom dobu.

Etapa Infantil

4. Deca uče da preuzmu brigu o stvarima
Kada deca imaju previše igračaka, ona će naravno voditi manje računa o njima. Ona neće naučiti da ih cene, ako uvek postoji zamena spremna na dohvat ruke. Ako imate dete koje je stalno lomi i kvari igračke, znate u čemu je problem..

Dečji sajt

5. Deca sa manje igračaka pre će razviti veću ljubav za čitanje, pisanje i umetnosti
Manje igračaka omogućava deci da obrate veću pažnju i na knjige, muziku, bojenje i slikarstvo. A ljubav prema umetnosti će ih naučiti da više cene lepotu, emociju i komunikaciju u svom životu.

Yumama

6. Deca postaju snalažljivija
U obrazovanju, deci se ne daje samo odgovor na pitanje ili rešenje zadatka , već im se prvo nudi znanje, tj. alat da pronađu odgovor. U zabavi i igri, treba primeniti isti princip. Manje igračaka izaziva decu da postanu domišljata i snalažljiva i da rešavaju problem samo sa materijalom pri ruci. I snalažljivost je poklon sa neograničenim potencijalom.

Zašto je manje igračaka – bolje za dete
Detinjarije

7. Deca se manje svađaju između sebe
Ovo može izgledati neobično jer mnogi roditelji veruju da će više igračaka dovesti do manje borbe, jer ima više opcija. Međutim, sasvim je suprotno. Braća i sestre sa puno igračaka će se više raspravljati oko njih. I svaki put kada uvodimo novu igračku, mi im dajemo još jedan razlog da se otimaju. Sa druge strane, braća i sestre sa manje igračaka su primorani da dele, sarađuju i rade zajedno.

BRAT JE SVOJOJ SESTRI NAJVAŽNIJI MUŠKARAC U ŽIVOTU: Evo zašto su ...
Besno pile

8. Deca se uče istrajnosti
Deca koja imaju previše igračaka odustaju prebrzo. Ako oni imaju igračku sa kojom se baš in ne snalaze ili im bilo šta u vezi nje ne odgovara , brzo će biti odbačena zbog neke lepše i bolje. Dok će se deca sa manje igračaka učiti istrajnosti, strpljenju i odlučnosti.

Upornost i istrajnost najbitnije osobine na putu do uspeha - Moje dete
Moje dete

9. Deca postaju manje sebična
Deca koja dobiju sve što žele veruju da uvek mogu da imaju sve što žele. Ovakav stav će brzo dovesti do nezdravog (i nedostojnog) načina života.

10 dobrih navika kojima treba da naučite svoje dete - Lepota i ...
Lepota i zdravlje

10. Deca borave više u prirodi
Deca koja nemaju magacin igračaka su sklonija da se igraju napolju i razviju zahvalnost prema prirodi. Ona su takođe spremnija da se uključe u fizičku aktivnost koja rezultira zdravijim i srećnijim organizmom.

Marija Montesori: Detetova duša se otuđila od prirode
Detinjarije

11. Deca uče da pronađu zadovoljstvo izvan prodavnice igračaka
Istinska radost i zadovoljstvo nikada ne borave trajno u prodavnici igračaka. Deca koja veruju da sve želje mogu ispuniti novcem ista su kao njihovi roditelji. Umesto toga, decu treba naučiti da nalaze radost u malim i svakodnevnim stvarima, kao i da sama kroje svoju percepciju stvarnosti.

Istrajnost - Pomozite detetu da razvije ovu veoma važnu osobinu ...
Moje dete

12. Deca žive u čistijim i urednijim kućama
Ako imate decu, znate da igračke znaju da zaposednu svaki kutak, a što ih je više – više je i posla i prašine. Manje igračaka dovodi do manje pretrpane, čistije i zdravije kuće.

10 originalnih načina da uredite zajedničku dečiju sobu
Crvena jabuka

Deca prirodno izmisle način da koriste igračku pretvarajući plastičnu kantu u kacigu ili kutiju u sklonište za životinje. Na to bi roditelji trebali da obrate pažnju kada kupuju igračke. Igračke koje dobro podnose višestruku upotrebu kao što su kocke ili životinje su korisne za decu, jer ih mogu koristiti na više načina.

Igračke koje predstavljaju glavne junake iz dečijih omiljenih crtanih filmova su “kratkog daha”, nešto što deci drži pažnju samo do trenutka kada se pojavi novi crtani film, novi junak, nova igračka.Ne treba izbegavati igračke, samo treba imati meru pri kupovini. Jedno je sigurno, koliko god igračaka bilo deca neće pamtiti samo te poklone. Posvetite li im vreme i pažnju, to će im biti najdraža uspomena.

Nije svejedno kakvim ćemo igračkama zainteresovati dete za igru.

Koje su moderne edukativne igračke za djecu. Edukativne igračke ...
Megapolis

Korisne igračke su one koje podstiču dečiju kretivnost I istrajnost u igri. Dete tako izražava emocije (gore navedene) i nije zatvoreno, a sposobnost koncentracije raste I to pozitivno utiče na razvoj deteta. Dete postaje zainteresovano I zadovoljno kada je u okruženju koje ga motiviše I podržava u igri. I zamislite, gomila igračaka nije potrebna da bi dete bilo zaista ovako zadovoljno.

Sigurno ste čuli ili čak imate takvo dete koje ne ume da se igra I da su mu sve igračke koje ima dosadne. I verovatno često diskutujete o tome sa drugim roditeljima tražeći rešenje. Dosada stvara osećaj beskorisnosti. A tako se stvaraju lose navike koje se mogu izbeći jedino ako se dete posveri korisnim aktivnostima. Dnevne obaveze obogaćuju duh deteta, a prazninu I dosadu zamenjuju igra I radost eksperimentisanja I otkrivanja. Dečiji život dobija smisao.

Dozvolite detetu da bude dete! - Odgoj i razvoj - Ringeraja.rs
Ringeraja.rs

Neraspoloženo dete tako postaje zadovoljno, nestrpljivo dete postaje istrajno, a povučeno aktivno I zainteresovano. Deca koja se osećaju korisnom zadovoljnija su, što dovodi do uspostavljanja boljih socijalnih odnosa. Pobrinimo se za to da deci obogatimo život korisnim I kvalitetnim aktivnostima, zadovoljstvom I srećom. To će više pamtiti od bilo koje nepotrebne I skupocene igračke.

Samo da na kraju ogradim sebe, ja nisam protivnik igračaka. Ja sam želim da deca osete čari pravog detinjstva. Da nauče da se snalaze, da improvizuju posluđe od kartnočića I naprave najdivniju kuhinju na svetu, koja neće koštati par hiljada već 0.00 dinara. Kao u veremnu kada sam ja bila dete I moji prijatelji. Učinite vašem detetu uslugu već danas I ograničite njihov broj igračaka.

J. S.

Slične vesti