fbpx

Manifestacija ,,Muzeji za 10” i u Vranju

Manifestacija ,,Muzeji za 10”, peti put po redu, održava se od 13 – 19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca.

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, ,,Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzej redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publicii zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program manifestacije ,,Muzeji  za 10” u Vranju:

Muzej-kuća ,,Bora Stanković”

  • Stalna postavka, zvanično otvorena posle rekonstrukcije, 6. novembra 2018. godine;

Galerija Narodnog muzeja Vranje

  • Izložba crteža i slika Dragana Stojanovića Šutila, akademskog slikara iz Vranja;
  • Izložba slika iz poklon – legata Zorana Stošića Vranjskog, slikara iz Sombora;

Prateći program:

  • Promocija monografije ,,U prostranstvu slike” Zorana Stošića Vranjskog, autora Save Stepanova, istoričara umetnosti i likovnog kritičara iz Novog Sada. Četvrtak, 16. maj 2019. u 19:30 sati, Velika sala Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

RADNO VREME MUZEJA ZA VREME MANIFESTACIJE:

Muzej-kuća ”Bora Stanković”:

ponedeljak-petak: 8:00 – 20:00

subota, 18. maj , Evropska noć muzeja: 10:00 – 24:00

nedelja:9:00 – 13:00

Slične vesti