fbpx

Mala matura: U toku pripremna nastava za osmake u osnovnim školama

U vranjskim osnovnim školama održava se pripremna nastava za malu maturu koju će osmaci polagati 17. 18. i 19. juna.

Prvog dana radiće test iz srpskog jezika, potom iz matematike i poslednjeg dana kombinovani test koji se sastoji od zadataka iz hemije, fizike, biologije, istorije i geografije.

Ukupan broj bodova koji budući srednjoškolci mogu da dobiju na završnom ispitu je 40.

Ispiti iz srpskog i matematike nosiće po 13 bodova, a kombinovani test 14.

Prema rečima prosvetnog savetnika Jovice Stevanovića,u ovom periodu, nastavnici iz predmeta koji će polagati mali maturanti, drže pripremnu nastavu u školama.

„Mislim da će pripremna nastava pomoći deci i da će im mnogo značiti sada kada se završni ispit približava. Svi oni žele da se što bolje pripreme za polaganje”, kaže Stevanović za Čaršiju.

U školskoj upravi, dodaje, obavljaju se druge organizacijske pripreme oko dobijanja dovoljnog broja dežurnih nastavnika, komisije za pregledavanje testova i izbor nastavnika koji će vršiti superviziju završnog ispita.

Osnovnu školu na teritoriji grada završio je 861 učenik, a u Pčinjskom okrugu ukupno je 2.212 učenika sa završenim osnovnim obrazovanjem.

Za upis u srednjim školama u Vranju je 950 slobodnih mesta, a u Pčinjskom okrugu 2.300.

Nakon polaganja završnog ispita i objavljivanja konačnih rezultata, učenici će popunjavati i predati liste želja u svojim osnovnim školama, a nakon konačnog rasporeda po školama, vršiće se upis učenika u srednje škole.

J.R.

Slične vesti