fbpx

Legenda o Belom mostu

Beli most je svedok tragično završene zabranjene ljubavi izmedju Turkinje i Srbina. On je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija i simbol Vranja koji, i toliko godina kasnije, živi kroz brojne priče i legende.Beli most ili Most ljubavi, kako ga mnogi Vranjanci zovu, sagrađen je na mestu gde je pomenuti zaljubljeni par izgubio život.

Most je spomenik jedne velike ljubavi između Selim-begove kćeri Ajše i čobanina Stojana, koji je, prema predanju, svakog jutra prolazio pored Selim-begove kuće i pevajući terao stado na pašu.

Legenda nam kaže još i to da ga je, krijući se iza zavesa svoje sobe, posmatrala lepa Turkinja po imenu Ajša koja se tako i zaljubila u mladog Stojana. Vranjskom čaršijom je vrlo brzo počela da se prenosi priča o zabranjenoj ljubavi, te je na taj način i sam Selim-beg, Ajšin otac, saznao za ovu ljubav koja nije smela da se desi.

Govorkalo se i to da su po rođenju ćerke Ajše, Selim-begu proročice prorekle to da će se ona zaljubiti u Srbina.Selim-beg je jednoga dana pošao za svojom ćerkom i kraj potoka je pronašao u zagrljaju mladog Stojana. Sav razjaren, beg uperi pušku u Stojana, ali ga Ajša zaklanja svojim telom. Metak koji je Selim-beg ispalio pogađa Ajšu. Stojan shvata da je njegova ljubav mrtva i oduzima sebi život. Podseća na Romea i Juliju, zar ne?

Selim-beg je podigao Beli most na mestu pogibije dvoje mladih i zaljubljenih 1844. godine. Po predanju, Ajša je na samrti roditeljima u amanet ostavila da sagrade most koji simbolično spaja dve strane, pravoslavlje i islam.

Ploča sa porukom

Na mostu se nalazi mermerna ploča koja je očuvana i do danas. Na toj ploči se nalazi turski i arapski natpis.

Dr Hasan Kaleši sa Filozofskog fakulteta u Beogradu je uradio prevod teksta na arapskom koji glasi: ,,Dobrotvor i dobročinitelj Onaj koji žudi za rajem i visokim sistemom (u njemu) Ajša Halum, kći roba večnog Neka njoj i njenim roditeljima oprosti grehe. O čuvaru (Bože!)”. Ispod toga stoji godina 1844.Međutim, tekst na turskom se razlikuje.

,,Ovaj most se zove Beli most i služi za olakšicu. Vode koje teku ispod njega služe ljudima za zdravlje. Prolaznici neka prođu još jednom da se o tome uvere. O Muhamede izabraniče, posreduje za njegovog vlasnika “, prevod je tog teksta.Autor: Miljana Pešić

Slične vesti