Sastojci:
- 500 g mleveno junece meso
- glavica crnog luka
- cen belog luka
- 2 kasicice mesavine zacina
- 2 kasike pirea od paradajza
- 2 jogurtske solje vode
- 500 ml mleka
- 2 velike kasike brasna
- 50gr maslaca
- kasicica mesavine zacina
- malo seckanog persuna
- pakovanje kora za lazanje
NAČIN PRIPREME:
1. Na malo ulja prodinstati luk i meso, kada je meso gotovo dodati začine i dve šolje vode. Kada voda provri ugasiti šporet i dodati dve kašike paradajz pirea. Dobro promešati.
2. U šerpu staviti 50 gr maslaca da se istopi, zatim dodati mleko i čekati da se ugreje, a zatim dodati dve kašike brasna prethodno umućene u malo hladnog mleka (kako se ne bi stvarale grudvice). Dobro mešati dok se ne zgusne. Na kraju dodati začine i peršun.
3. Lazanje pripremiti po uputstvu sa kesice, neke je potrebno prethodno skuvati, dok na nekima ne piše, mada bi i njih bilo pozeljno prethodno skuvati jer će biti ukusnije.
4. U maloj tepsiji za lazanje 20×30 ređati lazanje, besamel, fil od mesa i malo rendanog sira. Tako ređati dok se ne utroši materijal. Poslednju koru preliti samo besamelom. Ostaviti preko noći u frižideru kako bi kore upile besamel sos (tada su mnogo sočnije). Peći oko 30 minuta sa folijom preko na 250 stepeni, posle skinuti foliju i peći jos 20ak minuta na 200 stepeni. Kada su gotove isključiti rernu, na lazanje staviti narendan sir i vratiti još 5 minuta u rernu, odnosno dok se ne istopi sir. Izvaditi lazanje i ostaviti oko 5-10 minuta da odstoje na sobnoj temperaturi, ne seći odmah.
Autor: Anastasija Ristić