fbpx

Kuda za doček?

Brojimo sitno do dočeka Nove godine. U jednom od prethodnih tekstova podelila sam sa vama par saveta kako da u 2020. godinu uđemo spremnni i produktivni, a danas ćemo se više fokusirati na to kako da proslavimo sam njen dolazak. Meni je početak januara uvek jedan od omiljenih perioda u toku godine, jer me asocira na nove prilike i podseti na to koliko vremena i mogućnosti imamo pred sobom i upravo zbog toga se poput deteta radujem svakom dočeku i isplaniram ga mesecima unapred. Smatram da je to veče posebno samo po sebi, bilo da ga proslavimo u krugu porodice, sa prijateljima u kafani ili na nekom putovanju. Ipak, ove godine dečko i ja smo se dogovorili da negde zbrišemo na par dana. To je idealna prilika da presaberemo utiske iz prethodne godine, odmorimo se i napunimo baterije za godinu koja je pred nama.
Ali gde otići? Iskreno, mislila sam da je biranje destinacije lakši deo posla, ali ispostavilo se da je toliko prelepih mesta i ponuda, da je neverovatno teško odlučiti se. Ukoliko ste vi uspeli u tome, odlično! Srećan vam put i lepo se provedite! Ali, ukoliko se još uvek dvoumite, predložićemo vam par destinacija u nadi da će vas neka od njih oboriti s nogu i ukloniti vam sve nedoumice.

Krakov

Krakov je bivša prestonica Poljske i svakako jedan od njenih najvažnijih kulturnih centara. Nije slučajnost to što je godinama unazad velikom broju ljudi prvi izbor kada je doček Nove godine u pitanju. Ono što krasi ovaj grad su brojne legende, o kojima ćete slušati, kao i znamenitosti, koje ćete posetiti ukoliko se odlučite za njega. Interesantna je činjenica da on broji oko 780 000 stanovnika, a da polovinu njih čine studenti. To nas dovodi do toga da je Krakov idealan izbor za mladju populaciju. Osim što odiše tom nekom mladalačkom energijom i radošću, ovaj atraktivni grad vam može ponuditi i bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Gradske vlasti u Krakovu za novogodišnju noć izdvajaju velika novčana sredstva, pa će vam doček na trgu biti lepše iskustvo od dočeka u mnogim poznatim klubovima. Takođe, ono što valja napomenuti jeste da su cene znatno niže u odnosu na ostale turističke gradove, a i ponude u agencijama veoma povoljne. Verovali ili ne, možete pronaći prevoz i smeštaj po ceni manjoj od 100 eura. Pa ukoliko želite da napravite spoj dobro i isplativog, lepo se naobucite i krenite!

Pariz

Je t'aime, Paris! Čula sam da je ljudima koji su posetili Pariz neverovatno teško da taj grad opišu nama koji nismo. Opisi sa kojima ćete se najčešće susretati su svakako „grad koji ima dušu“, „grad ljubavi“, „grad otmenih žena“, ali iskreno, mislim da je sve to škrt opis jednog od najposećenijih i najlepših francuskih gradova. S obzirom na to da godinama sanjam o tome da ga posetim i da sam do najsitnijih detalja istražila svaki njegov kutak, ja ipak Pariz doživljavam kao jedan prelepi mozaik, sastavljen od mnogo sitnih detalja koji taj grad i čine večitom inspiracijom svih kategorija umetnika, počevši od slikara, pa sve do modnih kreatora. Možda će vam u sećanju ostati po mirisu vrućih kroasana i crnih kafa po pariškim ulicama, možda po Francuskinjama, koje godinama unazad diktiraju modne trendove, možda će to biti ipak crvene beretke, njihov melodični jezik ili možda znamenitnosti, poput Ajfelovog tornja. Nećete znati dok ne odete, ali ono što znamo zasigurno jeste da nešto od toga godinama privlači turiste iz svih zemalja sveta i da je Pariz jedna od najposećenijih destinacija uoči dočeka.

Kolmar

Kada smo već kod Francuske, ne smemo da propustimo da pomenemo njen najbajkovitiji grad, ujedno i jednu od najpopularnijih turističkih destinacija. Kolmar je grad u severoistočnoj Francuskoj, koji zbog predivnih trgova i kanala nazivaju još i Malom Venecijom. Ukoliko se odlučite za ovaj grad, ono što vam on može ponuditi jeste divna novogodišnja atmosfera, veličanstvena arhitektura, ogroman broj religijskih i kulturnih znamenitosti, čašu dobrog francuskog vina, duh starog grada, očuvanog do današnjih dana, kao i uske ulice koje će vas zbog svog stila i kombinacija boja naterati da se zapitate da li ste zalutali u neku bajku. Ovo je takođe rodni grad skulptora Bartoldija, autora Kipa slobode u Njujorku, kao i mnogih drugih umetnika. Ono što možete videti jeste i njihov čuveni light show, koji čini više od 900 izvora svetlosti, kao i dvorac Kayserberg, koji se nalazi u blizini. Nama je Kolmar definitivno ušao u uži izbor,a sigurna sam da je i vama zagolicao maštu.

Toskana

Ljubitelji hrane, jeste li za jednu pravu italijansku pizzu? Onda, hajdemo u Italiju! Toskana je jedna od 20 regija Italije i nalazi se u njenom središnjem delu. Osim dobrom kuhinjom, Toskana još može da se pohvali i svojin bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, poznatim po brojnim muzejima, crkvama, galerijama i trgovima. Za ljubitelje vina, tu je takođe i vinski region, u kome se proizvode najpoznatija italijanska vina, kao što je Chianti Classico, Brunelo di Montalcino, Vernaccia… Da li zbog vina, italijanskog temperamenta, romantičnog pejzaža ili zbog svih ostalih lepota koje Toskana nudi, ona je postala prvi grad na listi večitih romantika i svetskih putnika. Ostaje vam samo da rezervišete i odete da sami otkrijete razlog.

Amsterdam

Svi vi koji ste bili vredni i štedeli tokom godine, pa ste sada spremni da potrošite malo više novca na novogodišnje putovanje, bez sumnje treba da razmislite o Amsterdamu.  To sto sam ovaj grad ostavila kao poslednji predlog sigurno ne znači da je manje vredan, već je jednostavno toliko toga što bih rekla o njemu, da prosto ne znam odakle da krenem. Ono zbog čega bih ja najviše želela da posetim ovaj evropski grad je svakako taj njegov poetski izgled, koji bi bio hrana svakom umetničkom oku. Toliko boja, detalja, toliko mostova i brodića, prelepih kanala, kao i arhitekture koja podseća na onu iz 17. veka, inače poznatijeg kao zlatno doba holandske kulture. Ma jednom rečju-grad koji će vam sigurno oduzeti dah i opravdati svaki cent koji ste uložili kako biste ga posetili. Ostaje vam samo da proverite zbog čega je ovaj grad poznat kao „muzej na otvorenom“. Mi sigurno hoćemo.

Ja se iskreno nadam da vam ovim tekstom nisam stvorila još veću dilemu, a ako jesam, ono čime mogu da vas utešim jeste da za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti, jer je svaki od ovih gradova magičan na neki svoj način. A i godina je duga, pa ćete možda dobiti priliku da posetite i ostale gradove u nekom drugom periodu, a verujte mi, ni tada neće biti ništa manje bajkoviti nego što su sada.

Autor: Jovana Stajić

Slične vesti