fbpx

Korseti nekad i sad

Korset je odevni predmet koji se nosio ispod odeće još od davnina, ali je najveću popularnost stekao u viktorijanskom dobu. U tom periodu bili su zastupljeni korseti abnormalnih proporcija koje su mnoge žene smatrale izuzetno neudobnim. U većini slučajeva prouzrokovali bi promene na telu kao što su izmeštanje rebara i unutrašnjih organa, međutim pojedine žene su tvrdile da im korseti olakšavaju svakodnevni zivot pomažući im kod pravilnog držanja kičme. Svi ovi podaci odnose se na individualne primere i ne postoje čvrsti dokazi o štetnosti nošenja korseta.

Izvor: forbes.com

Počev od 1920. propagirala se mršavija figura, sasvim suprotno od par decenija ranije. Kroz istoriju ženskim telom upravljalo se kao trendom (u određenom vremenskom razdoblju različiti tipovi oblika ženskog tela su se smatrali poželjnim). Sa pojavom hipi pokreta 1960, širile su se ideje o oslobađanju stega, kako društvenih tako i modnih.

Izvor: medium.com

Deceniju kasnije dolazi do preokreta. Pankeri kao znak bunta počinju da nose korset samostalno bez ičega preko istog. U tom periodu veliki značaj imaju kreacije modne kreatorke Vivienne Westwood koja je stvarala odevne predmete namenjene ljudima koji pripadaju punk i rock subkulturama. Nakon ove epohe potražnja za korsetima je opala, da bi tridesetak godina kasnije opet dostigao slavu iz viktorijanskog vremena. Danas pod uticajem društvenih mreža korseti spadaju pod odevni predmet koji se može uklopiti u različite estetike.

 

Autor: Teodora Đorđević

Slične vesti