fbpx

Koronavirus kao merilo ljudskosti

Kako je tenzija sve veća, želimo da se osvrnemo na neke stvari.

Koronavirus je virus koji se širi među nama, ali koji se to virus ne širi? To što se Koronavirus širi brže u odnosu na ostale viruse, ne znači da treba da raste panika u nama, već da odgovornost bude veća, ali i empatija prema drugim ljudima.

Redovno pranje ruku, vetrenje odeće koja ne može da se pere svakoga dana poput jakni i kaputa, obuvanje i skidanje cipela/patika pred vratima stana/kuće, što češće vetrenje prostorija, jedne su od osnovnih mera predostrožnosti. Takođe, zdravija ishrana i tečnost u što većim količinama.

Nema potrebe za gomilanjem namirnica kod kuće, biće svega dovoljno. Gomilanjem namirnica i sredstava za dezinfekciju, uskraćujete nekoga drugoga za isto to.

Dezinfikovaćete svoja vrata jer ste Asepsol obezbedili u izobilju, a vaš komšija neće jer ga nije bilo u apotekama. Vaša vrata su dezinfikovana, njegova nisu. Znači, virus vam je pred vratima, zar je u tome poenta? Nije. Poenta je da kako nas, tako obezbedimo i ljude oko nas ne gomilajući hranu i sredstva za dezinfekciju kod kuće. Dakle, malo solidarnosti nije na odmet!

Zatim, karantin sam po sebi zvuči već dovoljno strašno, ali ne mora da bude. Sagledajte stvari iz drugačijeg ugla. Sada imate dovoljno vremena da odgledate sve serije i filmove koje niste stigli. Imate vremena da očistite kuću i kuvate svoja omiljena jela. Čak da naučite i nešto novo u kuhinji. Da pročitate neke knjige koje ste želeli a niste imali kad. Da radite na sebi, učite, da se negujete i odmorite. Da provedete vreme sa porodicom, da se ponovo zbližite, družite, zabavljate u udobnosti i toplini svoga doma. Zaista, toliko toga zabavnog možete da radite kod kuće.

Takođe, želimo da apelujemo na sve vas da imate razumevanja za ljude koji rade po apotekama, marketima i manjim prodavnicama, bolnicama i svim ostalim državnim institucijama. Svi oni bi, takođe, želeli da budu sa svojim porodicama kod kuće, ali su ipak tu gde jesu zbog nas. I dugujemo im zahvalnost zbog toga.

Ovaj virus će proći, ljudskost je ono što se pamti.

M. P.

Slične vesti