fbpx

Ko je bila lepa Lela Vranjanka?

Pesma Lela Vranjanka je nastala 1972. godine, a danas predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca. Pevao ju je Staniša Stošić, pevač narodne muzike poznat po interpretacijama vranjanskog melosa.

Sam naziv pesme potiče od nadimka za žensko ime Jelena u vranjskkm kraju. Ali, da li smo se ikada zapitali ko je u stvari bila Lela Vranjanka?

KO JE BILA LELA VRANJANKA?

Lela, u Vranju poznata i kao Lela Numerika, je davne 1974. godine bila inspiracija poznatom pevaču i kompozitoru Draganu Tokoviću, koji je nakon susreta sa lepom Vranjankom u jednom restoranu u Vranjskoj banji napisao svojevrsnu himnu grada Vranja.

Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma – govorila je Lela u jednom intervjuu.

Iako je svaka Vranjanka priželjkivala da takva pesma bude posvećena baš njoj, Lela bi uvek bila postiđena dok se pesma peva.

Jelena je svoj radni vek provela u ovdašnjoj Duvanskoj industriji, a svoju starost ne provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, okružena prijateljima.

Udala se u svojoj sedamnaestoj godini, 1952. godine za prosvetnog radnika iz Leskovca. Brak je trajao 5 godina, a onda se lepa Lela vratila u Vranje, s namerom da ne pokloni svoje srce više nijednom muškarcu.
Međutim, kako se uvek desi ono od čega bežimo, Lela je u dubokoj starosti zaplovila u bračne vode ponovo.

Preminula je u 82. godini života, u Vranju, nakon duge i teške borbe sa bolešću.

Pesma o lepoj Leli Vranjanki, i nakon toliko godina, i dalje živi.

Autor: Miljana Pešić

Slične vesti