Kale, arheološko nalazište nedaleko od Vranja i priča koju ono krije

0

Kale je arheološko nalazište na jugu Srbije, na svega petnaestak kilometata od Vranja. Nalazi se na planini Rujan, blizu sela Krševica, nedaleko od Bujanovca. Predstavlja najstarije urbano naselje na tlu Republike Srbije.

U ovom naselju su otkriveni ostaci grčke civilizacije, kao i tragovi keltske kulture i patenski materijal. Neki naučnici veruju da se na tom mestu nalazio nekadašnji antički grad Damastionu, koji se pominje u Strabonovoj ,,Geografiji”, ali do danas to nije dokazano.

Ukoliko bi se ove pretpostavke pokazale kao istinite, ovo mesto bi trebalo da bude najstarije naselje na teritoriji Srbije. Kale je turska reč koja ima značenje odbrambene tvrđave, a sam grad je izgrađen u grčkom stilu.

Arheološka istraživanja su dala mnoga otkrića, naročito kada je u pitanju grnčarija, najčešće rađena po grčkim uzorima. Pronađeni su i kantarosi, posude od gline premazane crnom bojom i ukrašene figurama i ornamentima. Krateri za mešanje vode i vina, cediljke i ojnohoe su bili sastavni deo pribora za vino. Takođe, na istom tom lokalitetu su pronađeni nalazi iz bronzanog i starijeg gvozdenog doba.

Pronađeno je više od 5000 predmeta na ovoj lokaciji, u istraživanjima koja se odvijaju od 1966. godine. Najaktivnija istraživanja su se vršila u periodu od 2001. do 2011. godine, a zatim su smanjena zbog nedostatka novca.

Stare legende kažu da su ovaj prastari grad osnivali ljudi iz daleka. Nije bilo poznato ko su i odakle su, ali su dugo živeli sami, a kasnije su se sa pridošlim plemenima zajedno bavili rudarstvom.

Antički zapisi iz Grčke otkrivaju da je zaista postojao grad Damastion. Osnovali su ga stanovnici koji su pobegli od ratova na Pelopenezu i bavili se rudarstvom u novoosnovanoj naseobini.

Međutim, u tim spisima nije postojao trag o tome gde se grad nalazi, i nije bilo poznato sve dok nije došlo do ovih iskopavanja. Zapisano je da je taj grad osnovan u V veku pre nove ere, ali se po iskopanim predmetima mogu naći i starija otkrića. To nas tera da pomislimo da su postojala plemena mnogo pre novopridošlih Grka.

M. P.

Prethodni tekstDan Vranja i njegovo oslobođenje od Turaka. Šta se tada događalo?
Sledeći tekstPreminuo Spiros Janulis (88), sin Janisa Janulisa Grka koji je svoju zemlju poklonio za srpsko groblje u Prvom svetskom ratu