fbpx

Kako da Vam naredna godina bude najuspešnija do sada?

Kako se bliži kraj ove 2019. godine, ne bi bilo loše da se na treutak osvrnemo na nju. Nekima od vas godina je bila neverovatno uspešna, napredovali ste na profesionalnom planu, sklopili nova poznanstva, putovali, pronašli ljubav svog života… Drugima je možda ovo bila jedna od onih “bilo, ne ponovilo se” godina, falilo vam je motivacije, omanuli ste na fakultetu, na poslu, stalno ste bili umorni, bezvoljni, neproduktivni I neorganizovani, ma jednostavno- imali ste osećaj da vam sve klizi iz ruku.
Kojoj god grupi da pripadate, uvek ima mesta za poboljšanje.

U daljem tekstu ponudiću vam par saveta kako da iskoristite preostalo vreme ove godine i 2020. godinu učinite godinom za pamćenje.

Saberite utiske

 

Skuvajte sebi kafu ili čaj i izdvojite pola sata za sebe. Ukoliko ste imali dobru godinu, znači da ste već na dobrom putu, da već nešto radite kako treba. Razmislite o tome šta je to što je bilo dobro, koji su to vaši uspesi na koje ste posebno ponosni i koji su vas postupci doveli dotle. Onda to dobro upamtite, jer taj obrazac očigledno radi, pa ćete nastaviti da ga primenjujete i u narednoj godini. S druge strane, razmislite i šta je to što nije bilo dobro, bilo da je to krah na fakultetu, na poslu, u medjuljudskim odnosima. I takodje se zapitajte gde je u svemu tome vaša odgovornost i koje ste postupke preduzeli ili propustili da preduzmete, pa završili tu.

Odbacite kajanje

 

Primetićete da dok razmišljate o uspesima koje ste postigli, osećate se ponosno, čak i moćno, ali čim krenete da razmišljate o stvarima u kojima ste omanuli, sve ostalo ide na stranu i zaokupira vas osećanje kajanja, onda sledi ljutnja prema sebi i prema drugima i na kraju se osećate isto onako kako ste se osećali u tim trenucima. Prekinite! Ono što sam naučila do sada jeste da sat ne kuca unazad, pa hajde da radimo na vremenu koje je pred nama, dok vreme iza nas koristimo kao lekciju.  Poenta prvog koraka nije da krenete sa samosažaljenjem, sa ljutnjom, razočaranjem ili da pomislite da vi ne umete bolje od toga. Naprotiv, poenta je da uočite koji su to koraci koji su vas doveli do odredjenog rezultata, bilo pozitivnog ili negativnog. Samokritika je u redu dokle god je zdrava, ali kada predje tu granicu i krene da nas sputava, defitivno je se treba rešiti. Tako da, udahnite duboko I recite sebi da SADA imate priliku da za godinu dana budete ispunjeni ponosom zbog svih uspeha koje ste postigli u 2020. A sad na posao!

Inspirišite se

 

Sada kada ste se rešili svih negativnih emocija, koje su vas nazadovale, vreme je da probudite one pozitivne, koje će vam biti vetar u ledja. Što nas dovodi do naredne stavke-inspiracije. U svetu uspesnih žena i muškaraca, u svetu razvijene tehnologije, nikada nije bilo lakše pronaći neki vid inspiracije. To moze biti neka aplikacija, poput Pinterest-a, može biti neki bloger, jutjuber, pevač, osoba koju lično poznajete, apsolutno bilo ko i bilo šta što makar približno oslikava ono što vi želite da postignete. Kada pronadjete ono što će vam poslužiti kao inspiracija, zamislite na trenutak da ste i vi postigli isto to. Dobar osećaj, zar ne? Pa onda hajde da osmislimo plan kako da stignemo dotle.

Zapišite svoje ciljeve

 

Nećete verovati koliko samo ciljevi deluju realnije i ostvarivije kada ih stavite na papir. Ukoliko ste, kao ja, vizuelni tipovi, onda vam defitinitivno predlažem da kupite sebi planer. Ukoliko vam nije bitno na čemu ćete pisati, svakako da to može biti obična sveska ili neki papir. Kako ćete pisati? Malopre ste u glavi premotali sve ono što nije bilo dobro u prethodnoj godini. E, upravo od toga krenite. Na primer, niste uhvatili budžet. Znači cilj je da u 2020. godini uhvatite budžet. Isti obrazac primenjujete i za ostale stvari gde ste omanuli. Kada završite sa tim, možete naravno, ukoliko ih imate, da dopišete i bilo koje nove ciljeve, koji nemaju veze za neuspesima iz prethodne godine. Na primer, moj novi cilj je Biću odgovornija kada je zdravlje u pitanju. Pošto smatram da je ova stavka jako bitna, predlažem vam da se nadje i na vašoj listi. Ono što je važno je da se trudite da svi ciljevi budu realno mogući i ostvarivi u periodu od godinu dana, jer ukoliko to nisu, znači da na kraju godine nećete ispuniti svoju To do listu, što će vas učiniti nezadovoljnima, bez obzira na to što od početka nije bilo moguće ispuniti ih. Takodje, zapisujte samo one ciljeve koji zavise od vas. Na primer, nemojte sebi zadati cilj da dobijete 10ku kod profesorke koja nikad u istoriji devojci nije dala 10. Ako ne budete uspele, neće biti do vas, a svakako ćete se razočarati. Znači, da rezimiramo, upisujete samo realne ciljeve, na čije ostvarenje možete VI  da utičete.
Sada kada ste zapisali sve svoje ciljeve, uzmite još jedan papir ili okrenite stranicu planera. E tu sada zapišite sve one korake koje morate preuzeti da biste došli do željenog rezultata. Da se vratimo na prethodni primer. Želite da naredne godine uhvatite budžet, znači koraci koje treba da preduzmete su da pronadjete motivaciju, da organizujete vreme za učenje, da kada učite ne gledate u telefon itd. Ne morate za svaki cilj posebno pisati koji su koraci koje morate preduzeti. Ukoliko jedan korak pokriva više ciljeva, naravno da ćete ga napisati samo jednom.

Vizualizujte svoje ciljeve

 

Studije su pokazale da što se češće prisećamo zbog čega smo nešto počeli da radimo, da će nam mnogo biti lakše da u tome i istrajemo. Kako to možemo da primenimo u našem slučaju? Napravite podsetnike i stavite ih na vidljivo mesto. Tako će vas konstantno podsećati da svaki put kada je teško imate cilj zbog koga morate da istrajete. Kako? Kako god vi želite. To može da bude vision board, mogu da budu sličice koje ćete zalepiti na zid, može da bude slika zgodne devojke na frižideru, znači šta god vi smatrate korisnim podsetnikom. Ja sam se odlučila za vision board. Za one koji ne znaju, za izradu vision board-a potreban je hamer I sličice, npr iz novina, koje će nositi neku poruku, tj predstavljati odredjeni cilj. Moj vision board će sadržati sličicu neke lepe destinacije, jer mi je cilj da u 2020. godini više putujem, sličicu novčanika, jer mi je cilj da bolje organizujem svoje troškove, sličicu nekih kozmetičkih preparata, jer mi je cilj da se posvetim nezi svoje kože itd. I naravno, to ćemo staviti na neko vidljivo mesto, da pored njega prodjemo više puta u toku dana i da nas svaki put podseti na to čemu težimo.

Unesite male promene u svoju svakodnevicu

 

Last, but not least. Baš tako, poslednje, ali nikako manje važno. Lično smatram da ništa ne može da demotiviše čoveka kao upadanje u monotoniju. Iskoristite preostali period do Nove godine i eksperimentišite. Pod tim svakako ne mislim da udjete u kavez sa lavovima. Mislim na one male, svakodnevne promene, koje nam vraćaju radost u život. Ono što je najbolje u ovakvim slučajevima su neke nove rutine, kako na dnevnom, tako i na nedeljnom i mesečnom nivou. Na primer, možete da uvedete novu jutarnju rutinu, tako što ćete kupiti novi tonik ili kremu za lice, onda možete svaku nedelju posvetiti sebi, otići na kafu sa prijateljima ili gledati film, jednom mesečno možete otići kod frizera ili na tretman lica, masažu, častiti sebe nekim novim komadom nakita ili odeće. Opcija je previše, a na vama je da procenite koje od njih u vama bude radost I motivaciju. A kada otkrijete šta je to, samo ćete nastaviti da primenjujete u narednoj godini i verujte mi, lakše će vam biti da izvršavate obaveze kada znate da ćete sebe nagraditi nakon toga.

Ovo je bilo nekih mojih 5 saveta i čvrsto verujem da, ukoliko ih primenite, možete formirati dobar temelj za godinu koja je pred vama. Srećno!

Autor: Jovana Stajić

Slične vesti