fbpx

Kako da smršate?

Čuveno pitanje na koje ćemo uskoro dati odgovor.

Kada izguglate ovo pitanje dobićete mnogo različitih odgovora i načina da smršate.

Probušite kašiku, izbacite hleb, slatkiše, pijte čaj na prazan stomak, žvaćite više,  vežbajte, izbacite masti iz ishrane, izbacite ugljene hidrate. Biće i onih kreativnih a opasnih po zdravlje, umotajte se u foliju, trčite u jakni u sred leta, gladujte, pijte 6l vode.

I svaki od pomenutih načina ima svoje zašto. Ali zaboravlja se i zapostavlja jedna ključna stvar.

A to su KALORIJE. Kalorija je jedinica mere za energiju. Dodavanje ili gubljenje kilograma se UVEK svodi na razliku izmedju unetih i potrošenih kalorija tj energije. Za mršavljenje ključan je kalorijski deficit. Da unesemo manje kalorija nego što potrošimo.

Svaka dijeta funkcioniše na ovaj način. Nema čarobne i najbolje dijete koja će odgovarati svima i uvek. U pitanju je samo različit način da ostvarite pomenuti kalorijski deficit i smršate.

Koliko je kalorija potrebno da unesete niko ne može odmah da Vam kaže. Jer to zavisi od puno faktora poput: Pola, Visine, Težine, % masnih naslaga, hormona, brzine metabolizma, posla kojim se bavite itd.

Za početak ono što vi možete da uradite jeste da izračunate Vaš bazalni metabolizam (BMR kalkulator). To je količina kalorija koju vaše telo troši na sve životne funkcije u stanju mirovanja. Dakle energija koja odlazi na vaše organe, mozak, srce, jetru, pluća itd.

Postoji puno onlajn kalkulatora gde minut možete da dobijete okvirni podatak o vašem bazalnom metabolizmu. Isti može u mnogome da varira u zavisnosti od pomenutih faktora. (Od 1000 pa do preko 3000kcal na dnevnom nivou).

Kada ste izračunali bazalni metabolizam, dodajte potrošnju koja odlazi na hodanje, posao, trening i dobili ste vašu ukupnu dnevnu potrošnju enegije (TDEE kalkulator).

Od tog iznosa umanjite 300 do 500kcal i to je količina kalorija koju trebate da unesete da bi ste postepeno mršavili. Bez izgladnjivanja i zdravstvenih problema!

I zapamtite zlatno pravilo, uvek je kalorijski deficit u pitanju. Na koji način ćete doći do njega, da li ćete izbaciti večeru, hleb ili popiti čaj koji će vam smanjiti apetit pa ćete manje pojesti nije toliko bitno.

Za pitanja i nedoumice, pišite u komentaru.                                                

Autor: Aleksandar Petrunović

Slične vesti