fbpx

Kad pojedeš govno

Autor: Mari Arnu

Kad god bih pitala svoju babu zašto su njenu mlađu sestru udali za udovca, odgovorila bi mi: ,,Zato što je pojela govno”. Da se razumemo, mene to uopšte ne bi trebalo da interesuje, ali znate, kad vas nešto kopka (makar se i ne ticalo direktno vas samih), ne možete da pustite da prođe tek tako. Sumnja me je mučila mnogo godina, jer u vreme posle drugog svetskog rata u Južnoj Srbiji, pritom u seoskoj sredini, neprirodno je bilo da se mlada devojka uda za udovca sa detetom iz prethodnog braka. Toliko sam se prepustila istraživanju da sam i svoju mlađu sestru uposlila kao saradnika. Dok je bila u poseti u bolnici kod naše druge babe, slučajno je upoznala stariju ženu koja je slučajno bila iz istog sela naše babe koja nije želela da priča o greškama iz mladosti svoje mlađe sestre i prikupila je značajne podatke. Sa tim podacima imala sam babu u šaci i morala je da mi ispriča istinu.

Prvo se bunila, optuživala tu ženu da je alkoholičarka i da ne zna o čemu govori, ali je na kraju videla da nema izlaza i da mora da popusti pred mojim navaljivanjima, jer poznajući moj karakter, znala je da je neću ostaviti na miru celog života. Naime, njena mlađa sestra bila je najlepša devojka u selu, visoka, vitka, sa blago talasastom kosom do ramena. Uvek se oblačila po poslednjoj modi i mogla je da stane u red sa mladim gospođicama iz uglednih gradskih porodica i po stilu oblačenja i po manirima. Svi su joj se momci udvarali. Međutim, jednog dana ona se zaljubila. Da, zaljubila se, ali u oženjenog čoveka (pored svih momaka, uvek se naravno nađe i neki oženjen koji će da ti se udvara). Pošto je bila samo čovek od krvi i mesa, prepustila se zavođenju ovog iskusnog muškarca i počela da se sastaje tajno s njim u vinogradu. Sastajali su se celog leta i ljubav je urodila plodom. Ali bukvalno. Ona je ostala u drugom stanju. Kad je otac saznao odmah je poslao u Skoplje, a po selu raspričao kako će nekoliko meseci boraviti tamo kod neke tetke koju je izmislio u trenutku, jer rođaka u tom gradu nisu imali, i kako će od neke poznate šnajderke učiti zanat. Kad se vratila kući, udala se za muža kojeg joj je pronašao otac. Bio je udovac, ali dobar čovek.
I na kraju, usledilo je moje poslednje pitanje: ,,Šta se desilo s detetom?” , ali baka nije imala odgovor, pa mi je jednostavno rekla: ,,To samo Bog dragi zna”.

Slične vesti