fbpx

Jovana Jovanović osvojila drugo mesto na nacionalnom takmičenju Mladi eko-reporteri

Jovana Jovanović, učenica odeljenja 3/5 Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, osvojila je drugo mesto na nacionalnom takmičenju Mladi eko-reporteri na temu „Energetska efikasnost“, u kategoriji članka.

Profesorka biologije u vranjskoj Gimnaziji i koordinatorka Eko-reportera Gordana Nikolic, koja je i mentorka Jovaninog rada, kaže da je „cilj takmičenja očuvanje životne sredine i uključivanje mladih u rešavanje problema i pitanja životne sredine.“

„Jovana je u svom radu pod nazivom „Okrenimo se prirodi i sačuvajmo okolinu“ pisala šta sve može da se koristi kao sirovina za proizvodnju energije, gde je pre svega navela kukuruz kao jednu od glavnih sirovina. Svečana dodela diploma i nagrada Mladim eko-reporterima održana je 9. maja u prostorijama Savremene gimnazije u Beogradu“, kaže Nikolićeva za Čaršiju.

Članovi žirija, dodaje, bili su iz Elektroprovrede Srbije, koji su u saradnji sa Ambasadorima održivog razvoja zajedno činili komisiju za ocenjivanje radova.

Program Mladi eko-reporteri, koji se u Srbiji realizuje poslednje četiri godine, a u svetu već 25 godina, ima za cilj da pokrene mlade ljude od 11 do 25 godina da zauzmu stav o pitanjima zaštite životne sredine i da im pruži platformu za njihovu artikulaciju putem članaka, fotografije ili video radova.

Nacionalno takmičenje podržano je od strane JP „Elektroprivreda Srbije“ kroz inicijativu o podizanju svesti o energetskoj efikasnosti među mladima, u okviru programa Eko-škole.

Podsetimo, vranjska gimnazija je u oktobru 2017. godine dobila zelenu zastavu sa znakom Eko-škole, pošto je ispunila postavljene kriterijume koje brigu za životnu sredinu postavljaju kao trajnu vrednost i stekla status Međunarodne eko-škole.

Inače, Jovana je osvojila i drugo mesto na regionalnom takmičenju iz matematike, i time se plasirala na republičko takmičenje.

J.R.

Slične vesti