fbpx

Jesenja nedeljna rutina

Mora da vam se bar jednom desilo da upadnete u vrtlog obaveza i da zbog tempa života koji vodite nemate vremena da zastanete i malo se posvetite sebi. Koliko god uspeha postigli u tom periodu, verujte mi da to nije dobra ideja na dugoročnom planu. Naš organizam nije „programiran“ da funkcioniše bez odgovarajućeg odmora, a da ne pričam o tome što ćete vremenom postati sve demotivisaniji, jer će vam svaki dan ličiti na onaj prethodni. E kada upadnete u takvu vrstu monotonije, to je znak za uzbunu. Znate one male promene koje vraćaju radost u život? Baš je to ono što vam je potrebno. Zaustavite se, nagradite sebe, napunite baterije i onda nastavite dalje odmorni i spremni.

Kada sam shvatila da sam i sama upala u ceo taj začarani krug, osmislila sam sebi novu rutinu na nedeljnom nivou, a kako sam zaljubljenik u jesen, prilagodila sam je ovoj jesenjoj atmosferi. U daljem tekstu ću vam opisati kako je izgledao moj day off  i nadam se da će vam to poslužiti kao inspiracija da kreirate svoj.

Jesen u parku.

Za početak izaberite jedan dan u nedelji kada ćete napraviti pauzu. Potrudite se da to bude dan u kome imate što manje obaveza ili koji je dovoljno fleksibilan da ga možete prilagoditi svojim potrebama. Ja sam odlučila da to bude nedelja. Nedelja je poslednji dan u sedmici i nekako je idealan za analiziranje toga gde smo ove nedelje u odnosu na prethodnu i koliko smo daleko od one u kojoj želimo da budemo.

Ustanite ranije. Nisam bila svesna koliko mi prija ustajanje pre 8 dok nisam krenula da to redovno primenjujem. Osim toga što imate osećaj da vam dan traje minimum 5 sati duže, možete i da uživate u mirnom jutru dok većina ljudi spava, bez konstantnog zivkanja i poruka. Ja sam u nedelju ustala u 7, odradila standardnu beauty rutinu, napravila sebi tople sendviče i u pidžami doručkovala, uz epizodu omiljene serije.


Popijte svoju jutarnju kafu mirno, sa uživanjem. Nakon doručka obukla sam svoj omiljeni kućni džemper i skuvala kafu. Možda bi u duhu jeseni više bio neki čaj ili topla čokolada, ali ja sam ostala verna svom omiljenom napitku. Zbog ovog jesenjeg duha koji sam želela da prenesem u svoju rutinu, stavila sam tabure ispred staklenih vrata terase i tu popila kafu, kako bih mogla da uživam u svim tim jesenjim dezenima napolju. U glavi sam presabrala sve male uspehe koje sam postigla prethodne nedelje, kao i stvari u kojima sam omanula, a onda napravila plan za narednu. Sve sam to zapisala u svoj rokovnik i to je ujedno bila jedina „obaveza“ koju sam sebi zadala za taj dan.

Izađite. Zatim sam se presvukla, našminkala i ispeglala kosu, pa izašla do grada sa drugaricom. Posebno mi se dopalo to što sam mogla sve to da radim sa uživanjem, uz muziku, a ne u stalnoj napetosti da nemam vremena i da ću zakasniti. Ja sam se, zbog ove jesenje teme, potrudila da garderobu prilagodim jesenjem tonu, pa sam obukla crveni džemper, obula braon čizme i na glavu stavila braon beretkicu. U tom trenutku sam se osećala kao da sam krenula da šetam pariškim ulicama. Ukoliko volite onaj „zdraviji“ vid izlaska, svakako da možete sa drugaricom otići u šetnju parkom, popiti sok na nekoj klupici, hraniti ptice. A ukoliko ste tip koji voli kafiće, naravno da i to može biti varijanta. Ja sam odlučila da napravim kombinaciju ova dva, pa sam okrenula krug po obližnjem parku, a onda otišla u kafić sa drugaricom. Sedele smo u bašti gotovo dva sata i jedina obaveza nam je bila da uživamo.


Radite šta volite. Znate one trenutke kada imamo puno obaveza, a baš bismo želeli da pročitamo neku knjigu ili odgledamo neki film? E sada vam je sve to na raspolaganju. Ja sam odlučila da nakon ručka napravim mini spa popodne. Pustila sam tihu muziku na telefonu i u toku tuširanja odradila piling tela, zatim stavila mleko za telo, nakon izlaska iz tuš kabine očistila sam, a zatim i ispilingovala lice i na kraju stavila masku. Još u bademantilu, izvadila sam iz fioke jednu od svojih mirišljavih sveća, upalila je i skuvala još jednu kafu, pa tako u bademantilu sela da čitam knjigu. Nakon toga sam gledala seriju, listala Pinterest, Instagram, gledala klipove svojih omiljenih jutjuberki, jednom rečju-maksimalno sam se odmorila i bila sam i više nego spremna za ponedeljak.

Ovo je bio okvirni raspored mojih aktivnosti ove nedelje. Vaša rutina ne mora da bude istog dana kad i moja, ne mora da bude istog sadržaja i pogotovo ne mora da bude u duhu jeseni, ukoliko to vama ne predstavlja neko posebno zadovoljstvo. Ali je jako važno da uvedete rutinu prilagođenu svom rasporedu i potrebama, jer je neophodno da s vremena na vreme sebe nagradite zbog uspeha koji ste postigli, kao i da se odmorite i napunite baterije za uspehe ka kojima težite.

Autor: Jovana Stajić

Slične vesti