fbpx

Jefimiji prva nagrada na informatičkom takmičenju ,,Raf Challenge 2019”

Jefimija Najdić, učenica četvrtog razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, osvojila je prvo mesto na informatičkom takmičenju RAF Challenge 2019, Računarskog fakulteta i Društva matematičara Srbije.

,,Jefimija je učestvovala i ove godine i svojim radom o kriptovalutama, njihovim tehničkim karakteristikama i prednostima u odnosu na standardni novac ušla u uži izbor”, saopštavaju iz Gimnazije.

U prostorijama Računarskog fakulteta u finalu takmičenja, od učenika se očekivalo da sadržaj prezentacije usmeno saopšte i pokažu usvojeno znanje, a potom odgovore i na pitanja komisije.

Jefimija je uspela da se i ove godine vrati sa nagradom osvojivši prvo mesto na takmičenju u kategoriji najboljih srednjoškolaca.

„Već drugu godinu zaredom učestvujem na RAF Challenge-u i zaista mi se sviđa način organizovanja takmičenja. Ove godine je tema bila zahtevnija, jer nema dosta podataka o kriptovalutama na našem jeziku, pa sam detaljno istražila izvore i na engleskom jeziku”, kaže ova maturantkinja Gimnazije.

Takmičenje, ističe, zahteva kreativnost i inovativnost, a u finalu se pored samog dizajna prezentacije ocenjuje i način izlaganja, razumevanje izloženog sadržaja i na kraju je potrebno odgovoriti na pitanja komisije.

,,Kao dodatna motivacija, pobednicima se dodeljuju i vredne nagrade, ali sam se ja prijavila zbog samog takmičenja, jer stičem novo znanje i unapređujem svoje sposobnosti kada je u pitanju informatika, koja me inače posebno interesuje i kojom želim da se bavim u budućnosti“, rekla je Jefimija.

Direktorka škole Suzana Mišić Stanković, dodaje da Jefimija iz godine u godinu osvaja i postiže velike rezultate i otvara nove stranice uspeha vranjske škole.

,,Njena svestranost, takmičarski duh, spremnost i preduzimljivost spada u visoku kategoriju učeničkih kompetencija”, kaže Mišić Stanković.

Takmičenje RAF Challenge organizuje se od 2009. godine, a reč je o informatičkom takmičenju sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije.

J.R.

Slične vesti