fbpx

Izložba rok fotografija ,,Senke zvuka” autora Nemanje Đorđevića iz Vranja

U petak, 30. novembra, sa početkom od 19h, u galeriji Narodnog muzeja u Vranju biće otvorena izložba rok fotografija ,,Senke zvuka”, autora Nemanje Đorđevića.

Nemanju Đorđevića ne treba posebno predstavljati. Fotograf rođen u Vranju, stacioniran u Beogradu, godinama svojom kamerom uspeva da uhvati esenciju rok koncerata. Nakon nekoliko godina, Nemanja se ponovo posvećuje jednom od svojih eksperimenata, izboru fotografija pod nazivom “Senke zvuka”.

„Senke zvuka“ mnogo su više od izložbe koncertne fotografije, ovo je deo intime podeljene između autora, dela i publike, uhvaćen majstorskim okom jednog od naših najvećih fotografa.

“Senke zvuka” su Nemanjin način da oslobodi posmatrača nepotrebnog tereta glamura, slave i fame rok izvođača. Fotografije u ovoj selekciji sa uspehom brišu identitet varljivih subjekata autorovog stvaralaštva i omogućavaju da se fokus prebaci na umetnost koja je sa druge stane objektiva u tom trenutku bila u nastajanju. I sami izvođači su puke senke u tim kratkim trenucima večnosti na bini, dok svoje grandiozne ličnosti stavljaju iza svojih pesama. Đorđevićeve fotografije svedočanstva su o tom trenutku neumitne skromnosti, u kome delo nadvladava autora i preuzima glavnu reč. Scenska svetla, crna kontura muzičara i nevidljivi, ali i te kako prisutni zvuk na ovim fotografijama čine da se oko onog koji ih posmatra zavara da nije u izložbenom prostoru, već da prisustvuje samom izvođenju. Dok će prva pomisao na koncertnu fotografiju asocirati sve nas na koncertne prostore, „Senke zvuka“ nas vode direktno u muziku, u taj magični trenutak u kojem svaki zvuk koji dolazi sa bine prožima publiku. Gotovo sinestetički, Nemanja spaja taj neuhvatljivi osećaj konačnosti koji nam daje muzika sa čulom vida i time stvara jedinstven spektakl boja, senki i zvuka, predstavljen fizički u vidu fotografije.

Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki. Više puta je nagrađivan na međunarodnim i domaćim konkursima i izložbama fotografija. Urednik je muzičkog sajta Balkanrock. Sarađuje sa mnogim medijima u Srbiji i regionu.  Odnedavno se bavi snimanjem video spotova i video produkcijom. Zvanični je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata.

Podsetićemo da postavka traje od 30. novembra do 12. decembra.

Slične vesti