fbpx

Izložba ,,Naša istorija, naša sećanja”

U četvrtak 13. decembra 2018. godine u 18 časova u Galeriji narodnog muzeja u Vranju, biće otvorena izložba ,,Naša istorija, naša sećanja”. Razlog organizovanja ove izložbe je jačanje saradnje i obeležavanje stogodišnjice bratstva po oružju i solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila.

,,Danas je neophodno da se sećamo ovog perioda, u kome su udareni temelji moderne istorije naše dve zemlje, pre svega da bi se odala pošta svima onima koji su se borili za našu slobodu, ali da bismo mladim generacijama preneli ovo sećanje i omogućili stavaranje, zajednički, jedne budućnosti oslobođene svih konflikata, zasnovane na uzajamnom poverenju u okviru naše evropske zajednice. Vođen tom idejom Francuski institut pripremio je putujuću izložbu, pod nazivom, ,,Naša istorija, naše sećanje” – sećanje na oslobođenje srpskih gradova od strane istočne armije, porodična sećanja na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila”.

Tokom trajanja izložbe biće priređen i karavan francuskog filma sa temom Velikog rata. Do sada su priliku da pogledaju ovu izložbu imali građani Pirota, Prokuplja, Leskovca, Niša, Knjaževca, Beograda i Zaječara.

Izložbu će otvoriti njegova ekselencija gospodin Federik Monodolini, dr Slobodan Milenković gradonačelnik Vranja, Saša Stamenković direktor Narodnog muzeja Vranje i Jasmina Janjić, prof istorije Gimnazije Bora Stanković.

Organizatori ove izložbe su Grad Vranje, Narodni muzej Vranje i francuski institut u Beogradu.

Slične vesti