fbpx

Izletište nadomak Vranja, Borino brdo ili nekadašnji Golič

Nadomak Vranja, oko nekih 2,5 km od centra grada nalazi se jedno od najprivlačnijih izletišta u našem kraju.

Reč je o mestu koje se nalazi na 690 metara nadmorske visine. U prošlosti je ovaj kraj bio bež drveća, potpuno ogoleo, pa je nazvan Golič.

Međutim, nakon Prvog svetskog rata dogodilo se to da je berdo bilo pošumljeno borovom šumom. Kasnije je dobilo naziv po najpoznatijem Vranjancu, Borisavu Stankoviću, koje nosi i danas.

Borino brdo je posebno posećeno leti, jer građani pronalaze mir u hladu borove šume, daleko od gradske gužve.

Planinarski klub ,,Železničar 2006.” je 2016. godine, u saradnji sa Gradom Vranje uradio projekat uređenja izletišta i rekreativnog prostora. Članovi kluba su izradili stolove i klupe za posetioce, kao i mesto za logorsku vatru, vidikovac sa lepim pogledom na sam grad, ali nisu zaboravili ni staze za trčanje, sprave za vežbanje i ljuljašku za najmlađe.

Kako nismo nimalo savesni kada je zajednička imovina u pitanju, mnogo toga više nije u funckiji, a razne otpatke možemo videti svuda okolo.

Ono na šta želimo da skrenemo pažnju i stavimo akcenat jeste to da kadgod krenete na izlete u prirodu, ponesete sa sobom kese u kojima biste sakupljali otpatke za sobom, jer ako to vi ne uradite, neće niko drugi. Dovoljno je da svako pokupi ono što i ostavi, i priroda će nam biti mnogo lepša i zahvalnija nego što je sada. Bez plastičnih flašica i kesa od raznih grickalica i čokoladica po žbunju i oko drveća.

Čuvajmo prirodu kako bi i ona čuvala nas!

Slične vesti